Από το Ναγκόρνο Καραμπάχ στην Ελλάδα

Με πρωτοβουλία της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής και για 21η συνεχόμενη χρονιά, 23 παιδιά από το Ναγκόρνο Καραμπάχ, στην πλειοψηφία τους ορφανά του πρόσφατου πολέμου, έφτασαν σήμερα στην Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Αθήνα τα παιδιά θα φιλοξενηθούν στο Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα. Την Τετάρτη θα αναχωρήσουν για την Σύρο, όπου θα φιλοξενηθούν από τον Δήμο Ερμούπολης στις κατασκηνώσεις του Κίνι. Τα παιδιά θα επιστρέψουν στην Αθήνα την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου και κατά τη διάρκεια της ολιγοήμερης παραμονής τους θα επισκεφτούν τα αξιοθέατα της πόλης και θα έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν τα μέλη της ελληνοαρμενικής κοινότητας στις λέσχες “Αράμ Μανουγκιάν”, “Αζανταμάρντ” και “Ζαβαριάν”.
Για μια ακόμη φορά εκφράζουμε τις θερμές ευχαριστίες μας στην Διοίκηση του Χατζηκυριακείου Ιδρύματος και στον Δήμο Ερμούπολης Σύρου για τα όσα συνεχίζουν να προσφέρουν για περισσότερες από δυο δεκαετίες στο λαό του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Tα παιδιά από το Ναγκόρνο Καραμπάχ, που βρίσκονται στην Ελλάδα με πρωτοβουλία της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής, συνεχίζουν τις διακοπές τους στη φιλόξενη Σύρο.
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος τα παιδιά δέχτηκαν την επίσκεψη και έγιναν αποδέκτες της πατρικής αγάπης του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη των Ορθοδόξων Αρμενίων της Ελλάδας κ. Χορέν Τογραματζιάν.
Η αρμενική αντιπροσωπεία έγινε σήμερα δεκτή από τον Δήμαρχο Σύρου Ερμούπολης κ. Γιώργο Μαραγκό στο Δημαρχιακό Μέγαρο της πόλης και επισκέφτηκε το μουσείο του στρατοπέδου της Εθνοφυλακής Ερμούπολης, όπου φυλάσσονται κειμήλια από τα δυο χιλιάδες ορφανά που φιλοξενήθηκαν εκεί μετά την Γενοκτονία του 1915.
Αύριο η αρμενική αντιπροσωπεία θα γίνει δεκτή από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο.

Արցախէն Աթէնք ժամանեցին 23 պատանիներ

(ԱԶԱՏ ՕՐ) Երկուշաբթի 22 Օգոստոսի առաւօտուն, Արցախէն Աթէնք ժամանեցին 23 պատանիներ-պարմանուհիներ, որոնք Հ.Յ.Դ. Յունաստանի Հայ Դատի Յանձնախումբի կազմակերպութեամբ պիտի հիւրասիրուին Սիրոս կղզիի քաղաքապետութեան բանակավայրէն ներս:

Ուրախութեամբ եւ հպարտութեամբ դիմաւորեցինք Արցախի փոքրիկները, որոնք անցնող Ապրիլին զոհուած ազատամարտիկներու զաւակներ կամ քոյր-եղբայրներ են: Հայ Դատի Յանձնախումբի այս նախաձեռնութիւնը կ՚իրականանայ 21 տարիներէ ի վեր շարունակ, Սիրոս հիւրընկալ կղզիի քաղաքապետարանի գործակցութեամբ:

Աթէնքի մէջ անոնց կեցութիւնը սիրայօժար անգամ մը եւս ստանձնած է Փիրէայի Խածիքիրիաքիօ հաստատութիւնը:

Η Σύρος «αγκάλιασε» για 21η φορά τα ορφανά παιδιά του Πολέμου από την Αρμενία

(cyclades24.gr) Με ένα πλατύ χαμόγελο αθωότητας και ξεγνοιασιάς και ένα «μεγάλο» ευχαριστώ ανταποδίδουν τα Αρμενάκια την αγάπη τους στους Έλληνες.
Με πρωτοβουλία της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής για 21η συνεχόμενη χρονιά, έφτασαν στην Ελλάδα, στις 21 Αυγούστου παιδιά από το Ναγκόρνο Καραμπάχ, στην πλειοψηφία τους ορφανά από τον πρόσφατο πόλεμο στην Αρμενία.
Τα παιδιά συνοδεύονται από τον Αρχιεπίσκοπο των εν Ελλάδι Ορθοδόξων Αρμενίων, Σεβασμιότατο Χορέν Ντογραματζιάν, τον επικεφαλής της Εθνικής Αρμενικής Επιτροπής, ο Έλληνας-Αρμένιος Χατσίκ Χατσατουριάν, καθώς και από δύο εκπαιδευτές.

Η Αρμενία βρίσκεται υπό την προστασία της Μόσχας, ως ομόδοξη χώρα αλλά και ως ανήκουσα στην Ευρασιατική Ένωση. Η σύγκρουση Αζέρων και Αρμένιων για το Ναγκόρνο Καραμπάχ ξεκίνησε το 1991 και τερματίστηκε το 1994 με την υπογραφή σχετικής συμφωνίας. Ωστόσο, από τότε τα επεισόδια είναι συνεχή και εκατοντάδες άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο στη διαφιλονικούμενη περιοχή.
Το Ναγκόρνο (Ορεινό)-Καραμπάχ ήταν παλαιότερα μία αυτόνομη διοικητική περιφέρεια (κατά τη σοβιετική τότε ορολογία «Όμπλαστ») της άλλοτε Σοβιετικής Ένωσης που ανήκε στη Σοσιαλιστική Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν. Σήμερα συνεχίζει ν’ αποτελεί μια «εκ των πραγμάτων» αυτόνομη δημοκρατία στο Νότιο Καύκασο.

Η Σοβιετική Ένωση ενσωμάτωσε την κυρίως αρμένικη περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ ως Αυτόνομη Δημοκρατία μέσα στη Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν το 1923. Στις 10 Δεκεμβρίου του 1991, καθώς η Ε.Σ.Σ.Δ. κατέρρεε, δημοψήφισμα που έλαβε χώρα στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και στο γειτονικό Σαχουμιάν κατέληξε στη διακήρυξη ανεξαρτησίας από το Αζερμπαϊτζάν ως Δημοκρατία του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Η περιοχή έγινε πηγή διαμάχης ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, η οποία έφτασε στο αποκορύφωμά της με τον Πόλεμο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Ο σκληρότατος πόλεμος κόστισε τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους, και προκάλεσε κύματα προσφύγων από το Καραμπάχ προς την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, καθώς και μικρό τμήμα αυτών σε χώρες της Δύσης. Από την κατάπαυση πυρός που συμφωνήθηκε το 1994, το μεγαλύτερο μέρος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και διάφορες περιοχές του Αζερμπαϊτζάν γύρω του παραμένουν υπό τον έλεγχο των Αρμενίων του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Λίγα χρόνια αργότερα επιστρέψαμε σε άσχημες συνθήκες για τους αδελφούς Αρμένιους. Καθώς το Αζερμπαϊτζάν χτύπησε ξανά προκαλώντας δεκάδες νεκρούς. Ανάμεσα στους νεκρούς, γονείς και αδέλφια από τα παιδιά τα οποία έφτασαν στην Ελλάδα με προορισμό την Σύρο.

Τα «Παιδιά του πολέμου», τα περισσότερα απ” αυτά, γεννήματα ξένης γης, που πέρασαν ματωμένους δρόμους για να φτάσουν στην Ελλάδα, για να περάσουν κάπως διαφορετικά τις διακοπές τους. Παιδιά που έχουν χωριστεί από τις οικογένειές τους, αφού οι δικοί τους σκοτώθηκαν άδικα.

Τα είκοσί τρία παιδιά, φιλοξενήθηκαν στο κατασκηνωτικό κέντρο των Αδελφών Χριστιανικών Σχολών (Φρερ) στο Κίνι. Εκεί βρήκαν το δικό τους καταφύγιο… το «απάνεμο λιμανάκι» τους, καθώς αν και μικρά η ζωή τους ήταν γεμάτη με «φουρτούνες».

Το σίγουρο είναι ότι τα παιδιά βρήκαν εκεί έναν ζεστό χώρο, άρχισαν ξανά να χαμογελούν και να ελπίζουν, καθώς τα περισσότερα έχουν μια τραγική ιστορία να αφηγηθούν. Η προσπάθεια των ανθρώπων του Κέντρου είναι να τα βοηθήσουν όσο περισσότερο γίνεται, ώστε να νιώσουν πραγματικά παιδιά.

Αν και το τελευταίο δεν είναι πάντα εύκολο, γιατί κάποια δεν πρόλαβαν ποτέ σχεδόν να ζήσουν παιδικά χρόνια, κάποια λυπούνται για το αν θα ξαναδούν τους δικούς τους, ενώ κάποια άλλα έχουν χάσει τις οικογένειές τους και είναι επί ξύλου κρεμάμενα.

Τα παιδιά κατά τη διάρκεια της ολιγοήμερης παραμονής τους επισκέφτηκαν τα αξιοθέατα του νησιού. Αξίζει να τονιστεί οτι για μια ακόμη φορά η Διοίκηση του Χατζηκυριακείου Ιδρύματος και ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης και ιδιαίτερα οι συριανοί βρίσκονται δίπλα στα παιδιά και προσφέρουν για περισσότερες από δυο δεκαετίες στο λαό του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Τα παιδιά από το Ναγκόρνο Καραμπάχ, που βρίσκονται στην Ελλάδα με πρωτοβουλία της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής, θα αναχωρήσουν από τη Σύρο σήμερα Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου έχοντας στις αποσκευές τους αγάπη και ωραίες αναμνήσεις. Φίλους και πολιτισμό από την Σύρο για να έχουν να θυμούνται εκεί στην Αρμενία. Εκεί θα συναντήσουν τα υπόλοιπα παιδιά, 450 παιδιά που έχουν φιλοξενηθεί στην Σύρο.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος τα παιδιά δέχτηκαν την επίσκεψη και έγιναν αποδέκτες της πατρικής αγάπης του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη των Ορθοδόξων Αρμενίων της Ελλάδας κ. Χορέν Τογραματζιάν.

Η Αρμενική αντιπροσωπεία έγινε δεκτή από τον Δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης κ. Γιώργο Μαραγκό στο Δημαρχιακό Μέγαρο της πόλης.
Στην συνέχεια επισκέφτηκαν το μουσείο του Στρατοπέδου Λοχαγού Ζαφείρη Αποστόλου του Τάγματος Εθνοφυλακής, όπου φυλάσσονται κειμήλια από τα δυο χιλιάδες ορφανά που φιλοξενήθηκαν εκεί μετά την Γενοκτονία του 1915.

Επίσης η Αρμενική αντιπροσωπεία έγινε δεκτή από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο Β”.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, ο Δήμος Σύρου Ερμούπολης, συνεχίζει την πολυετή προσπάθεια του πρώην Δήμου Άνω Σύρου και των τότε δημάρχων, κ. Γιώργου Πάπιτση και κ.Φώτη Ξαγοράρη.
Φυσικά η μεγάλη στιγμή για τα παιδιά έλαβε χώρα την Τετάρτη το βράδυ στο Κατασκηνωτικό Κέντρο, με πρωτοβουλία του ακούραστου Χοροδιδασκάλου κ. Σολάρη Νικόλαου και του Παραδοσιακού εργαστηρίου »Άρωμα Παράδοσης» σε συνεργασία με τον Σύλλογο Επαγγελματιών και Επιχειρηματιών Ιστορικού Κέντρου »Ερμής» καθώς και των παιδιών του Αρίστου Βαμβακούση, από το «Μυστικό Μπουζούκι».

Τα παιδιά…για τα παιδιά για ακόμα μια φορά, αυτά χαρισματικά παιδιά μετέδωσαν τις ικανότητες τους, χόρεψαν, έπαιξαν μουσική και τραγούδησαν. Το σημαντικότερο δε απ όλα είναι το χαμόγελο και την ζωντάνια που πρόσφεραν από την καρδιά τους σε αυτά τα παιδιά.
Ένα δίωρο γεμάτο μουσική και χορό που γέμισε με χαρά τους λιλιπούτειους φιλοξενούμενους, κάνοντας τους να ξεχάσουν έστω και για λίγο, τις σκληρές εικόνες του πολέμου, που τα μικρά τους μάτια έχουν αντικρίσει…

Η Βραδιά έκλεισε με μεζεδάκια που είχαν φροντίσει οι γονείς των παιδιών και διάφορα καταστήματα ενώ ο Σύλλογος Επαγγελματιών και Επιχειρηματιών Ιστορικού Κέντρου »Ερμής» μοίρασε δώρα στα μικρά αγγελούδια.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στο Ζαχαροπλαστείο »Αθυμαρίτης», το βιβλιοπωλείο »Ροδιά», τα Γαλακτοκομικά προϊόντα Σύρου, τα Παραδοσιακά προϊόντα »Πρέκας», τα ειδή δώρων και souvenir »Antonio», την εταιρεία Γαβριλόπουλος Θεόδωρος και σία Ο.Ε, τη Κάβα Ψαρρός, το »Χρυσό» και τα μέλη του προεδρείου για την οικονομική ενίσχυση.
Δείτε το βίντεο με τις ωραίες στιγμές και τις συγκινητικές δηλώσεις του Χατζίκ Χατζατουριάν μιλώντας για τους συριανούς αλλά και για τα Αρμενάκια.