ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΤΗ ΡΟΔΟ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΑΡΜΕΝΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

(ΑΖΑΤ ΟΡ) Στην πρωτεύουσα των Δωδεκανήσων τη Ρόδο πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 10-11-12 Μαρτίου σειρά εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την Τουρκία. Οι εκδηλώσεις τελούσαν υπό την αιγίδα του Δήμου Ροδίων και οργανώθηκαν σε συνεργασία με την Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος και με την επιτροπή «Αρμένιοι και φίλοι των Αρμενίων Ρόδου».
Οι εκδηλώσεις καλύφθηκαν επικοινωνιακά από όλα τα τοπικά μέσα, έντυπα-τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά. Χορηγός επικοινωνίας ήταν ο ραδιοφωνικός σταθμός «Λυχνάρι» ο οποίος φιλοξένησε συνέντευξη της κα. Χαράς Κοσεγιάν σχολικής συμβούλου φιλολόγων Δωδεκανήσων και συγγραφέως. Σε τακτά δε χρονικά διαστήματα προέβαλλε με ειδικά μηνύματα τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις. Ο τηλεοπτικός σταθμός «Κόσμος» παρουσίασε ντοκιμαντέρ με θέμα πολιτισμός-γενοκτονία- αγώνας- μνήμη, του κυρίου Οβακιμιάν Ντικράν κατά την διάρκεια ζωντανής συνέντευξης του μέλους της Α.Ε.Ε Αμπαριάν Σταύρου.
Οι εκδηλώσεις άρχισαν την Τρίτη 10 Μαρτίου 2015 στο Φουαγιέ Δημοτικού Θεάτρου Ρόδου με τα εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας με θέμα την Γενοκτονία των Αρμενίων καθώς και την πολιτιστική καταστροφή που προξένησε. Η έκθεση ήταν προσβάσιμη στο κοινό όλο το τριήμερο των εκδηλώσεων και προξένησε το ενδιαφέρον και την προσοχή μεγάλου μέρους του Ροδιακού πληθυσμού.
Στη συνέχεια στην αίθουσα του θεάτρου, παρουσία αρκετών Αρμενίων της Ρόδου και φίλων του Αρμενικού λαού, προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ διάρκειας 90 λεπτών «AGHET». Πριν την παρουσίαση η κα. Κοσεγιάν Χαρά εισήγαγε το κοινό στο θέμα της πρώτης γενοκτονίας του 20ου αιώνα. Χαιρετισμό απεύθυνε ο Δήμαρχος Ροδίων κύριος Χατζηδιάκος Φώτης καθώς και ο εκπρόσωπος της Α.Ε.Ε.
Η δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων ξεκίνησε με την παρουσίαση του θέματος της Γενοκτονίας στο εκπαιδευτικό ίδρυμα «Ροδίων Παιδεία». Με παρουσία 250 μαθητών, το μέλος της Α.Ε.Ε. Αμπαριάν Σταύρος ενημέρωσε τους μαθητές για τα ιστορικά γεγονότα της εποχής εκείνης στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και τους έκανε να συνειδητοποιήσουν πόσες πανανθρώπινες αξίες καταπατήθηκαν από την Τουρκία στη διάρκεια της Γενοκτονίας καθώς και τη συνεχιζόμενη άρνηση τους. Η ευαισθητοποίηση των μαθητών έγινε φανερή από την διάρκεια του χρόνου συζήτησης (3 σχολικές ώρες) μεταξύ των εκπροσώπων της Αρμενικής Κοινότητας, κ. Κοσεγιάν, Τσιλιγκιριάν, Αμπαριάν, και των μαθητών. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο σήμερα και το αύριο του ιστορικού- νομικού- ανθρωπιστικού γεγονότος της Γενοκτονίας.
Το απόγευμα της ίδιας μέρας στις φιλόξενες εγκαταστάσεις του συνεδριακού κέντρου του ξενοδοχείου «Σεμίραμις» πραγματοποιήθηκε η κεντρική εκδήλωση. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Ροδίων κύριος Χατζηδιάκος Φώτης ο πρώην αντιπεριφερειάρχης κύριος Κόκκινος Χαράλαμπος, η πρόεδρος των Ποντίων Ρόδου, η εκπρόσωπος της Ισραηλιτικής κοινότητας Ρόδου, η εκπρόσωπος Κωνσταντινουπολιτών Ρόδου, εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και πλήθος κόσμου.
Η εκδήλωση άρχισε με ομιλία του Αμπαριάν Σταύρου με θέμα το Αρμενικό Ζήτημα. Ακολούθησε η παρουσίαση της ειδικής ηλεκτρονικής ιστοσελίδας www.armeniangenocide100.gr του περιοδικού «Αρμενικά» από τον κύριο Τσιλιγκιριάν Μάικ και ολοκληρώθηκε με την ομιλία της κα. Κοσεγιάν Χαράς με θέμα την Γενοκτονία των Αρμενίων από την Τουρκία. Στους χώρους της εκδήλωσης εκτίθεντο εκδόσεις του περιοδικού «Αρμενικά». Ακολούθησε δεξίωση με αρμενικά παραδοσιακά εδέσματα.
Τη τρίτη μέρα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο 2ο ΓΕΛ Ρόδου. Οι μαθητές του σχολείου με προτροπή των καθηγητών τους είχαν εμβαθύνει στο θέμα και έτσι η συζήτηση που ακολούθησε την εισήγηση ήταν εις βάθος και υψηλού επιπέδου. Στη διάρκεια δε των διαλλειμάτων της ημέρας εκείνης από τις μεγαφωνικές εγκαταστάσεις του σχολείου ακουγόταν αρμενική παραδοσιακή μουσική.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας στην αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου Ρόδου πραγματοποιήθηκε προβολή της κινηματογραφικής ταινίας «ΑΡΑΡΑΤ» του Ατόμ Εγκογιάν και με το πέρας της ταινίας ακολούθησε συζήτηση και τελειώνοντας, οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με ομιλία της κα. Κοσεγιάν Χαράς με θέμα ιστορική μνήμη και αγώνας δικαίωσης.
Χορηγοί των εκδηλώσεων ήταν το Ξενοδοχείο “Σεμίραμις” και το εκπαιδευτικό ίδρυμα «Ροδίων Παιδεία».

Σ.Α.

Φωτογραφία: Από την παρουσίαση του θέματος της Γενοκτονίας στο εκπαιδευτικό ίδρυμα «Ροδίων Παιδεία»