Δυναμικό παρόν της Αρμενικής Κοινότητας της Αθήνας στις εκδηλωσεις μνήμης για την 104η επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την Τουρκία.

Σήμερα, Κυριακή 14 Απριλίου 2019 και ώρα 11:30 π.μ, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής, πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα του αμφιθεάτρου του Πολεμικού Μουσείου, η κεντρική πολιτική εκδήλωση μνήμης για την 104η επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την Τουρκία.

Τον εναρκτήριο λόγο εκ μέρους της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος, εκφώνησε η κα Αλίς Φαρατζιάν, η οποία αναφέρθηκε στο προμελετημένο έγκλημα σε βάρος του Αρμενικού λαού τονίζοντας πως «…το αποκρουστικό πρόσωπο του πολέμου έχει πολλές μορφές, και μία από αυτές είναι η εθνοκάθαρση. Δεν απαντάται όμως το βασικό ερώτημα: «τι και ποιος νικήθηκε πραγματικά». Οι Αρμένιοι γνωρίζουν την απάντηση: νικήθηκαν ο άνθρωπος και ο πολιτισμός. Η φετινή επέτειος των Αρμενίων συμπίπτει και με τα 100 χρόνια της γενοκτονίας των Ποντίων. Και δεν είναι τυχαίο που οι αρχιτέκτονες των σφαγών ήταν οι ίδιοι και στις δύο περιπτώσεις, ο Εμβέρ και ο Ταλαάτ. Η σκέψη μας σήμερα αγκαλιάζει όπως πάντα και τους αδελφούς Έλληνες του Πόντου, η συγκίνηση αφορά κι εκείνους, η βαθιά οδύνη επίσης. Ένας παθιασμένος αγώνας για δικαίωση σε αναμονή…». Μιλώντας για την Δημοκρατία του Αρτσάχ (Ναγκόρνο Καραμπάχ) η κυρία Φαρατζιάν τόνισε «…Η διεθνής κοινότητα οφείλει να αναγνωρίσει την ανεξάρτητη Δημοκρατία του Αρτσάχ, οφείλει αυτόν τον ελάχιστο σεβασμό στον αρμενικό λαό και στη μνήμη ενός εκατομμυρίου πεντακοσίων χιλιάδων ψυχών. Με την αναγνώριση θα συμβάλλει και στην ειρήνευση της περιοχής και τη σταθερότητα του Νοτίου Καυκάσου.Και επειδή έχει ήδη χυθεί άπλετο αίμα από το λαό του Αρτσάχ στις πλαγιές και τις κορυφές της ελευθερίας, ας μην χρειαστεί να μεταμορφωθούν τα περιστέρια ειρήνης σε γεράκια οργής. Είναι πια καιρός ν’ αποδοθεί δικαιοσύνη για τα θύματα των γενοκτονιών και για τις αρπαγές περιουσιών και εδαφών…»

Στην εκδήλωση τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα και την Ελληνική Κυβέρνηση εκπροσώπησε και απηύθυνε χαιρετισμό ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τέρενς Νικόλαος Κουίκ. Ο Υπουργός καταδίκασε το αποτρόπαιο έγκλημα της Γενοκτονίας των Αρμενίων, τονίζοντας πως «χρέος όλων μας είναι να αναλαμβάνουμε όλες εκείνες τις δράσεις, έτσι ώστε να μην επιτρέψουμε την εμφάνιση ανάλογων φαινομένων στις κοινωνίες». Αναφέρθηκε επίσης στις πρωτοβουλίες ανάπτυξης και τις τριμερείς συνεργασίες σε θέματα διασποράς, ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Αρμενία.

Την εκδήλωση χαιρέτισε η εκπρόσωπος του Ελληνικού Κοινοβουλίου και Προέδρου κ. Νίκου Βούτση και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Φιλίας Ελλάδας – Αρμενίας κα Ελένη Σταματάκη. Η κυρία Σταματάκη αναφερόμενη στην Γενοκτονία των Αρμενίων τόνισε «Είμαστε σήμερα εδώ, για να αποδώσουμε φόρο τιμής, στα θύματα της Γενοκτονίας αλλά και σε όσους εκτοπίστηκαν, αγωνίστηκαν, κατάφεραν να επιβιώσουν και να διασώσουν τη γλώσσα και τον πολιτισμό τους, τα οποία άφησαν παρακαταθήκη στους απογόνους τους. Σήμερα, είναι σημαντικό να διατηρηθεί άσβεστη η μνήμη των βίαιων γεγονότων, για να αναλάβει ο καθένας δράση, στο βαθμό που του αναλογεί, για να μην επαναληφθεί αυτή η μαύρη σελίδα της πρόσφατης ιστορίας του κόσμου».

Τον χαιρετισμό της Περιφέρειας Αττικής, απηύθυνε ο Αντιπεριφερειάρχης Αττικής κύριος Χρήστος Καπάταης, ο οποίος μετέφερε τον χαιρετισμό της Περιφερειάρχου Αττικής, κυρίας Ρένας Δούρου, τονίζοντας τον άρρηκτο δεσμό μεταξύ των δύο λαών στην Ελλάδα αλλά και στην διάρκεια της κοινής ιστορικής τους πορείας.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και χαιρέτισε ο Πρέσβης της Δημοκρατίας της Αρμενίας κύριος Fadey Charchoghlian, ο οποίος ανέφερε πως «… ζούμε σε μία εποχή, όπου η άρνηση όχι μόνο δεν έχει ξεπεραστεί εντελώς, αλλά ακόμη υποστηρίζεται και καθοδηγείται από ορισμένους πολιτικούς, κοινωνικούς και ψευδό-επιστημονικούς κύκλους. Σήμερα η Τουρκία, βλέποντας το ναυάγιο της πολιτικής της κατηγορηματικής άρνησης της Αρμενικής Γενοκτονίας, διπρόσωπα προσπαθεί να καλύψει την άρνηση της, με την ψευδή έννοια της «κοινής οδύνης» αναφέροντας, ότι δήθεν δίπλα στους Αρμένιους σκοτώθηκαν επίσης πολλοί Τούρκοι, εξισώνοντας με υποκρισία το θύμα και τον σφαγέα». Ο κύριος Charchoghlian καταλήγοντας τόνισε πως «… οι Αρμένιοι ως Κράτος και ως λαός, αγωνίστηκαν και θα συνεχίζουν να αγωνίζονται σε κάθε γωνιά του κόσμου όπου κι αν βρίσκονται, κατά της σιωπηρής αδιαφορίας και άρνησης, με συνέπεια και πίστη, καθώς αυτό επιβάλλει η Ιστορία του Αρμενικού Λαού, ενός Λαού που επέζησε της Γενοκτονίας».

Εκ μέρους της Αρμενικής Νεολαίας Ελλάδος χαιρετισμό απηύθυνε ο Αρμάν Κρικοριάν, ο οποίος σημείωσε «…Η Αρμενική Νεολαία εκφράζοντας την μελλοντική δυναμική του έθνους, προσδοκά από την Τουρκία, να ακούσει τις υγιείς φωνές κάποιων διανοούμενων της, να αντιμετωπίσει επιτέλους την Ιστορική Αλήθεια και να αναλάβει τις ευθύνες της. Καλεί δε, την Διεθνή Κοινότητα σε καθολική αναγνώριση μιας πολλαπλά αποδεδειγμένης Γενοκτονίας, ώστε μακριά από τη λήθη και την πλαστογράφησή της ιστορίας, το όνειρο όλων μας για μια πραγματικά ειρηνική συνύπαρξη των λαών να βασίζεται πλέον στην Ιστορική Αλήθεια και Δικαιοσύνη. Εμείς είμαστε εδώ, θυμόμαστε και διεκδικούμε!»

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο διακεκριμένος εκδότης της Real News, κύριος Νίκος Χατζηνικολάου, ο οποίος ξεκίνησε την ομιλία του τονίζοντας με συγκίνηση τα ονόματα των παππούδων του, που σαν πρόσφυγες διώχθηκαν από την Μικρά Ασία και κατέληξαν στην Ελλάδα. Ο ομιλητής αφού αναφέρθηκε στις σφαγές που υπέστη ο αρμενικός λαός το 1895 από τον Αβδούλ Χαμίτ, εστίασε τον λόγο του στις σφαγές που οργάνωσαν οι Νεότουρκοι το 1915. Έκανε ιδιαίτερη μνεία στις επιχειρήσεις εξόντωσης των ιθυνόντων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που σχεδίασαν και υλοποίησαν τις σφαγές εις βάρος του αρμενικού λαού, και για την Νέμεση που αποδόθηκε. Τόνισε δε «…Σήμερα οι Αρμένιοι θα μπορούσαν να απευθύνουν ερωτήματα στον επίδοξο σουλτάνο Ερντογάν, τα οποία φυσικά θα έμεναν αναπάντητα. «Διαπράξατε μια Γενοκτονία εις βάρος των λαών αυτών, δηλαδή των Αρμενίων, των Ελλήνων και των Ασσυρίων, την οποία αρκετά κράτη την έχουν αναγνωρίσει. Εσείς, γιατί δεν σκεφτήκατε ποτέ να ζητήσετε μία συγγνώμη για τα θύματά σας;».

Ο κύριος Χατζηνικολάου αναφερόμενος στις σχέσεις των Ελλήνων και Αρμενίων ανέφερε το σύγχρονο παράδειγμα από την διένεξη στο Ναγκόρνο Καραμπάχ λέγοντας «Έλληνες και Αρμένιοι έχουν πολλά κοινά σημεία, όπως η θρησκεία, ο ηρωισμός, η αγάπη προς την πατρίδα. Δύο λαοί που υπέστησαν τα πάνδεινα από τους Τούρκους και έχουν αλληλοϋποστηριχθεί. Όταν άρχισαν οι ένοπλες συγκρούσεις το 1988, και οι Αρμένιοι διεκδικούσαν την ανεξαρτησία του Ναγκόρνο Καραμπάχ και οι φιλότουρκοι Αζέροι επεδίωκαν την πλήρη προσάρτησή του, οι Έλληνες κάτοικοι δύο κωμοπόλεων, του Μεχμανά και του Ματεκίς, στρατεύτηκαν και πολέμησαν στο πλευρό των Αρμενίων. Πολλοί Έλληνες του Αζερμπαϊτζάν, φοβούμενοι επιθέσεις Αζέρων εναντίον τους, κατέφυγαν για ασφάλεια στο Ναγκόρνο Καραμπάχ».

Κλείνοντας την ομιλία του ο κύριος Χατζηνικολάου εξέφρασε την ελπίδα του «…πως οι τουρκικές κυβερνήσεις που στο παρελθόν έχουν αποποιηθεί και αρνηθεί τα πάντα, στο άμεσο μέλλον θα αναθεωρήσουν τη στάση τους και θα ζητήσουν συγγνώμη από τα θύματά τους, όπως το έπραξαν οι Γερμανοί, των οποίων ο Πρόεδρος γονατιστός ζήτησε συγγνώμη από τους συγγενείς των εκτελεσθέντων στα Καλάβρυτα. Θα έχει το θάρρος, την ανθρωπιά και το δημοκρατικό αίσθημα να το πράξει ο Ερντογάν και να ζητήσει δημοσίως συγγνώμη για τα θύματα, όπως έπραξε ο Γερμανός Πρόεδρος; Αυτή τη συγγνώμη ζητούν τα θύματά τους, Αρμένιοι, Έλληνες του Πόντου και της Μικράς Ασίας και Ασσύριοι, για να αναπαυθούν οι ψυχές των προγόνων τους».

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης των Αρμενίων Ελλάδος κ. Κεγάμ Χατσεριάν, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Νικήτας Κακλαμάνης, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κ. Βασίλης Λεβέντης, εκ μέρους του Προέδρου της Ν.Δ ο βουλευτής κ. Νίκος Δένδιας, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ η βουλευτής κ. Χαρά Καφαντάρη, ο τέως Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Απόστολος Κακλαμάνης, οι βουλευτές κ.κ. Ιωάννης Τραγάκης, Γιώργος Κουμουτσάκος, Ανδρέας Μιχαηλίδης, Θεόδωρος Φορτσάκης και Κώστας Κατσαφάδος, οι τέως Υπουργοί κ.κ. Αναστάσιος Νεράντζης και Βασίλης Μιχαλολιάκος, ο Γ.Γ. του κόμματος «Λαϊκή Ενότητα» κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, ο Δήμαρχος Νίκαια – Ρέντη κ. Γιώργος Ιωακειμίδης και ο Αντιδήμαρχος κ. Ιωάννης Μπακατσέλος, η Αντιδήμαρχος Παλαιού Φαλήρου κ. Βίκυ Ανδρικοπούλου, οι εκπρόσωποι του Δήμου Αθηναίων κ. Γιώργος Μπρούλιας και του Δήμου Βύρωνα κ. Ελένη Βασιλοπούλου, οι εκπρόσωποι των αρχηγών ΓΕΕΘΑ, ΓΕΣ, ΣΕΘΑ, του Λιμενικού Σώματος και του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών, εκπρόσωποι διαφόρων θρησκευμάτων και δογμάτων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και πολλοί υποψήφιοι για τις εκλογές στην Αυτοδιοίκηση και την Ευρωβουλή.

Με την παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωση οι Πρέσβεις και διπλωματικοί εκπρόσωποι της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης, Βουλγαρίας, Κύπρου, Κροατίας, Μολδαβίας, Νιγηρίας, Ρωσίας, Σερβίας, καθώς και ο εκπρόσωπος της Διπλωματικής Αντιπροσωπείας της Παλαιστίνης. Παρευρέθηκαν επίσης οι εκπρόσωποι των συλλόγων των Ποντίων και των Ασσυρίων.

Στο καλλιτεχνικό μέρος του προγράμματος, η γνωστή ηθοποιός Χριστίνα Αλεξανιάν απάγγειλε την μετάφραση του ποιήματος «Ils sont tombe» («Αυτοί θυσιάστηκαν») του Σάρλ Αζναβούρ. Στην εκδήλωση συμμετείχε η χορωδία του Αρμενικού Πολιτιστικού Συλλόγου «Χαμασκαΐν» υπό τη διεύθυνση του Μικιρδίτς Κρικοριάν, όπως και το χορευτικό συγκρότημα του συλλόγου με χοροδιδάσκαλο τον Εντγκάρ Εγκιάν .

Μετά το τέλος της εκδήλωσης ακολούθησε πορεία και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στη μνήμη 1.500.000 θυμάτων της Γενοκτονίας του 1915.

Στεφάνια κατέθεσαν οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Κυβέρνησης, της Βουλής των Ελλήνων, της Περιφέρειας Αττικής, της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, του Δήμου Αθηναίων, της Ένωσης Ασσυρίων Ελλάδος και ο εκπρόσωπος της Αρμενικής Κοινότητας της Ελλάδος κ. Μιχράν Κουρτογλιάν.

Աթէնքի մէջ ոգեկոչուեցաւ Հայոց Ցեղասպանութեան 104րդ տարելից

Ե­րէկ Ա­թէն­քի ­Ռազ­մա­կան թան­գա­րա­նին մէջ հել­լէն պե­տա­կան ու քա­ղա­քա­կան ներ­կա­յա­ցու­ցիչ­նե­րը ի­րենց զօ­րակ­ցու­թիւ­նը վե­րա­հաս­տա­տե­ցին ի նպաստ ­Հայ ­Դա­տի եւ ­Հա­յաս­տա­նի
Յու­նա­հա­յու­թիւ­նը գի­տա­կից ու պա­հան­ջա­տէր՝ իր ազ­գա­յին ի­րա­ւունք­նե­րու հատուցման մէջ

Ատ­տի­կէի ­մարզ­պե­տա­րա­նի հո­վա­նա­ւո­րու­թեամբ եւ Հ.Յ.Դ. ­Յու­նաս­տա­նի ­Հայ ­Դա­տի ­Յանձ­նա­խում­բին կազ­մա­կեր­պու­թեամբ ե­րէկ Կի­րա­կի 14 Ապ­րիլ 2019ին, Ա­թէն­քի ­Ռազ­մա­կան թան­գա­րա­նին մէջ, ի­րա­կա­նա­ցաւ Ապ­րի­լեան ո­գե­կոչ­ման քա­ղա­քա­կան ձեռ­նար­կը, յոյն քա­ղա­քա­կան անձ­նա­ւո­րու­թիւն­նե­րու եւ հոծ բազ­մու­թեան ներ­կա­յու­թեամբ:

Ապ­րիլ 24ի այս տա­րո­ւան քա­ղա­քա­կան կեդ­րո­նա­կան ձեռ­նար­կին յատ­կան­շա­կան էր Ա­թէն­քի եւ հա­մայն ­Յու­նաս­տա­նի ար­քե­պիս­կո­պոս Իէ­րո­նի­մոս Սր­բա­զա­նի ներ­կա­յու­թիւ­նը եւ տպա­ւո­րիչ էր մաս­նակ­ցու­թիւ­նը հել­լէն պե­տա­կան եւ քա­ղա­քա­կան պաշ­տօ­նա­տար անձ­նա­ւո­րու­թիւն­նե­րու, նոյն­պէս եւ ­Յու­նաս­տա­նի մօտ հա­ւա­տար­մագ­րո­ւած դես­պա­նու­թեանց քա­ղա­քա­կան եւ զի­նո­ւո­րա­կան ներ­կա­յա­ցու­ցիչ­նե­րուն։

Հանդիսաս­րա­հի մուտ­քին պա­տո­ւոյ ըն­դու­նե­լու­թեան կարգ կը պա­հէին Հ.Մ.Ը.Մ.ի սկաուտ­նե­րը, իսկ պաշ­տօ­նա­կան հիւ­րե­րուն կը դի­մա­ւո­րէին Հ.Յ.Դ. ­Յու­նաս­տա­նի ­Հայ ­Դա­տի ­Յանձ­նա­խում­բին ան­դամ­նե­րը։ Խօս­քե­րով հան­դէս ե­կան ­օրուան նախագահ ընկ. Ալիս Ֆարաճեան, Յու­նաս­տա­նի կա­ռա­վա­րու­թեան կող­մէ ար­տա­քին գոր­ծոց փոխ նա­խա­րար ­Թե­րենս ­Նի­քո­լաոս ­Քո­ւիք, հել­լէն խորհր­դա­րա­նի նա­խա­գա­հի ներ­կա­յա­ցու­ցիչ եւ Յու­նաս­տան-­Հա­յաս­տան խորհր­դա­րա­նա­կան բա­րե­կա­մու­թեան խում­բի նա­խա­գահ Է­լէ­նի Ս­թա­մա­թա­քի, Ատ­տի­կէի փոխ մարզ­պետ Խ­րիս­թոս ­Քա­փա­թա­յիս, ­Յու­նաս­տա­նի մօտ Հա­յաս­տա­նի ­Հան­րա­պե­տու­թեան դես­պան ­Ֆա­դէյ ­Չար­չօղ­լեան եւ Հ.Յ.Դ. Ե­րի­տա­սար­դա­կան ­Միու­թեան ներ­կա­յա­ցու­ցիչ ընկ. Ար­ման Գ­րի­գո­րեան: Օ­րուան բա­նա­խօսն էր յու­նա­կան մամ­լոյ հե­ղի­նա­կա­ւոր ներ­կա­յա­ցու­ցիչ­նե­րէն «­Ռէալ ­Նիուզ» թեր­թի հրա­տա­րա­կիչ, ծա­նօթ լրագ­րող ­Նի­քոս ­Խա­ծի­նի­քո­լաու, որ խօ­սե­ցաւ ­Թուր­քիոյ ժխտո­ղա­կան քա­ղա­քա­կա­նու­թեան մա­սին եւ ա­նոր բա­նե­ցու­ցած ճնշում­նե­րուն՝ այն եր­կիր­նե­րուն վրայ, ո­րոնք Ցե­ղաս­պա­նու­թիւ­նը ճանչ­նա­լու ճա­նա­պար­հին վրայ են՝ սպառ­նա­լիք­նե­րով եւ վա­խի մթնո­լոր­տի տա­րա­ծու­մով: Ան ման­րա­մասն անդ­րա­դար­ձաւ ­Հա­յոց ­Ցե­ղաս­պա­նու­թե­նէն ետք հայ վրի­ժա­ռու բա­զուկ­նե­րու հաս­ցու­ցած հա­րո­ւած­նե­րուն եւ հայ ազ­գի դի­մադ­րա­կան ո­գիին, որ կան­գուն պա­հեց հայ ժո­ղո­վուր­դը ա­հա­ւոր իր ճա­կա­տագ­րին առ­ջեւ։ ­Շատ հե­տաքրք­րա­կան եւ բո­վան­դա­կա­լից իր ներ­կա­յաց­ման մէջ, ծա­նօթ լրագ­րո­ղը պա­խա­րա­կեց ­Թուր­քիոյ վա­րած քա­ղա­քա­կա­նու­թիւ­նը եւ շեշ­տը դրաւ ­Ցե­ղաս­պա­նու­թեան պատ­մա­կան փաս­տը ճանչ­նա­լու եւ ա­նոր հե­տե­ւանք­նե­րը վե­րացնե­լու հա­մայն աշ­խար­հի պար­տա­ւո­րու­թեան վրայ:

Հան­դի­սու­թեան ա­ւար­տին, ներ­կա­նե­րը՝ պաշ­տօ­նա­կան անձ­նա­ւո­րու­թեանց ա­ռաջ­նոր­դու­թեամբ, Հ.Մ.Ը.Մ.ի սկաուտ­նե­րու եւ Ա­թէն­քի քա­ղա­քա­պե­տա­րա­նի նո­ւա­գա­խում­բի ըն­կե­րակ­ցու­թեամբ, սրա­հէն հա­ւա­քա­բար քա­լե­ցին դէ­պի ­Սին­տաղ­մա­յի հրա­պա­րա­կի Ան­ծա­նօթ ­Զի­նո­ւորի յու­շա­դամ­բա­նը, ուր տե­ղի ու­նե­ցաւ ծաղ­կեպ­սակ­նե­րու զե­տեղ­ման ա­րա­րո­ղու­թիւ­նը, ­Հա­յոց ­Ցե­ղաս­պա­նու­թեան 104րդ ­տա­րե­լի­ցին ա­ռի­թով եւ ի յի­շա­տակ հա­յոց սրբադասեալ նա­հա­տակ­նե­րուն։

Հայ ­Դա­տի ­Յանձ­նա­խում­բի եր­կար տա­րի­նե­րու պա­հան­ջա­տի­րա­կան ու հե­տե­ւո­ղա­կան աշ­խա­տան­քին շնոր­հիւ, Ապ­րի­լի քա­ղա­քա­կան ձեռ­նար­կի հրա­ւէ­րին այս տա­րի ալ ըն­դա­ռա­ջա­ցած էին մեծ թի­ւով յոյն քա­ղա­քա­կան անձ­նա­ւո­րու­թիւն­ներ, ո­րոնք ի­րենց զօ­րակ­ցու­թիւ­նը յայտ­նե­ցին ազ­գա­յին մեր դա­տին ու պա­հան­ջա­տի­րու­թեան։

Ռազ­մա­կան թան­գա­րա­նի սրա­հը կա­նու­խէն լե­ցու­ցած մեր հայ­րե­նա­կից­նե­րու եւ յոյն եւ օ­տար դէմ­քե­րու ու բա­րե­կամ­նե­րու շատ մեծ թիւ մը հա­ւա­քո­ւած էր, ո­գե­կո­չե­լու հա­մար 104րդ ­տա­րե­լի­ցը թրքա­կան պե­տու­թեան կող­մէ կազ­մա­կեր­պո­ւած ու գոր­ծադ­րո­ւած ­Հա­յոց ­Ցե­ղաս­պա­նու­թեան։ Այս տա­րի, նա­խա­տե­սում կա­տա­րո­ւած էր, սրա­հէն դուրս հսկայ պաս­տառ մը (video wall) զե­տե­ղե­լու մա­սին, ուր ուղ­ղա­կի կը սփռո­ւէր սրա­հի բե­մին վրայ գոր­ծադ­րո­ւող յայ­տա­գի­րը եւ հե­տե­ւե­լու ա­ռի­թը կու­տար բո­լոր այն հայ­րե­նա­կից­նե­րուն, ո­րոնց հա­մար կա­րե­լի չե­ղաւ տեղ գրա­ւել սրա­հէն ներս, ժո­ղո­վուր­դի մեծ թի­ւի ներ­կա­յու­թեան պատ­ճա­ռով։

Ատ­տի­կէի ­Մարզ­պե­տա­րա­նի հո­վա­նա­ւո­րու­թեամբ եւ Հ.Յ.Դ. ­Յու­նաս­տա­նի ­Հայ ­Դա­տի ­Յանձ­նա­խում­բին կազ­մա­կեր­պու­թեամբ ի­րա­կա­նա­ցած Ապ­րիլ 24ի այս տա­րո­ւան քա­ղա­քա­կան կեդ­րո­նա­կան ձեռ­նար­կին յատ­կան­շա­կան էր Ա­թէն­քի եւ հա­մայն ­Յու­նաս­տա­նի ար­քե­պիս­կո­պոս Իէ­րո­նի­մոս Սր­բա­զա­նի ներ­կա­յու­թիւ­նը եւ տպա­ւո­րիչ էր մաս­նակ­ցու­թիւ­նը, ինչ­պէս հել­լէն պե­տա­կան եւ քա­ղա­քա­կան պաշ­տօ­նա­տար անձ­նա­ւո­րու­թիւն­նե­րու, նոյն­պէս եւ ­Յու­նաս­տա­նի մօտ հա­ւա­տար­մագ­րո­ւած դես­պա­նու­թեանց քա­ղա­քա­կան եւ զի­նո­ւո­րա­կան ներ­կա­յա­ցու­ցիչ­նե­րուն։ ­Պա­տո­ւոյ հիւ­րե­րու ա­ռա­ջին շար­քին էին Յու­նաս­տա­նի արքեպիսկոպոս Իէրոնիմոս Սրբազանը, կա­ռա­վա­րու­թեան եւ խորհր­դա­րա­նի ներ­կա­յա­ցու­ցիչ­նե­րը, Ատ­տի­կէի մարզ­պե­տա­րա­նի, ­Յու­նա­հա­յոց թե­մա­կալ Ա­ռաջ­նոր­դը, Հ.Յ.Դ. ­Յու­նաս­տա­նի ­Կեդ­րո­նա­կան ­Կո­մի­տէի, Ազ­գա­յին ­Վար­չու­թեան ներ­կա­յա­ցու­ցի­չը, հել­լէն իշ­խա­նու­թեանց նա­խա­րար­ներ ու փոխ-նա­խա­րար­ներ, խորհր­դա­րա­նա­կան­ներ, օ­տար դես-պան­ներ ու զի­նո­ւո­րա­կան կցորդ­ներ, քա­ղա­քա­պետ­ներ եւ քա­ղա­քա­պե­տա­կան խոր­հուրդ­նե­րու ան­դամ­ներ, ինչ­պէս նաեւ՝ հայ կա­թո­ղի­կէ ու ա­ւե­տա­րա­նա­կան յա­րա­նո­ւա­նու­թեանց ա­ռաջ­նորդ­ներն ու յու­նա­հա­յոց ծխա­տէր հո­գե­ւոր հո­վիւ­ներ։ ­Ներ­կայ էին նաեւ յու­նա­հայ գա­ղու­թի միու­թիւն­նե­րու ներ­կա­յա­ցու­ցիչ­նե­րը, յա­ռա­ջի­կայ ընտ­րա­պայ­քար­նե­րուն մաս­նա­կից թեկ­նա­ծու­ներ եւ մեծ թի­ւով հայ­րե­նա­կից­ներ:

Հան­դի­սու­թիւ­նը սկսաւ հայ­կա­կան եւ յու­նա­կան ազ­գա­յին ո­գերգ­նե­րով՝ «­Հա­մազ­գա­յին»ի «­Յա­կոբ ­Փա­փա­զեան» երգ­չա­խում­բի կա­տա­րո­ղու­թեամբ եւ ներ­կա­նե­րու յոտն­կայս ունկնդ­րու­թեամբ։
Օ­րո­ւան նա­խա­գահ եւ հան­դի­սա­վար ընկ. Ա­լիս ­Ֆա­րա­ճեան, յու­նա­րէ­նով ներ­կա­յա­ցուց հան­դի­սու­թեան պաշ­տօ­նա­կան բաց­ման խօս­քը (ո­րը կը հրա­տա­րա­կենք ա­ռան­ձին)։
Օ­րո­ւայ նա­խա­գա­հու­հին ընդ­հա­նուր կեր­պով շեշ­տը դրաւ ­Հայ ­Դա­տի պա­հան­ջա­տի­րու­թեան շար­ժու­մի հանգրո­ւան­նե­րուն, ա­պա անդ­րա­դար­ձաւ ­Ցե­ղաս­պա­նու­թեան հե­տե­ւանք­նե­րուն, հայ ժո­ղո­վուր­դի վե­րապ­րու­մի կամ­քին ու շա­րու­նա­կո­ւող պայ­քար­նե­րուն:

Հել­լէն կա­ռա­վա­րու­թեան ա­նու­նով հան­դի­սու­թեան իր ող­ջոյ­նի խօս­քը ուղ­ղեց ար­տա­քին գոր­ծոց փոխ-նա­խա­րար պրն. ­Թե­րենս ­Նի­քո­լաոս ­Քո­ւիք, որ անդ­րա­դար­ձաւ իր պաշ­տօ­նա­կան այ­ցե­լու­թիւն­նե­րուն ­Հա­յաս­տան եւ եր­կու եր­կիր­նե­րու մի­ջեւ տա­րա­ծուն ու բազ­մաբ­նոյթ հա­մա­գոր­ծակ­ցու­թեան։

Հել­լէն խորհր­դա­րա­նի նա­խա­գահ պրն. ­Նի­քօ ­Վու­ցի­սի կող­մէ խօսք ա­ռաւ տիկ. Է­լէ­նի Ս­թա­մա­թա­քի, որ կը նա­խա­գա­հէ հայ-յու­նա­կան միջ-խորհր­դա­րա­նա­կան բա­րե­կա­մու­թեան խում­բին։ Ան ը­սաւ, որ ­Հա­յոց ­Ցե­ղաս­պա­նու­թիւ­նը կը մնայ 20րդ ­դա­րու ա­մե­նա­դա­ժան ոճ­րա­գոր­ծու­թիւ­նը մեր հա­ւա­քա­կան յի­շո­ղու­թեան մէջ եւ հել­լէն խորհր­դա­րա­նի ու խորհր­դա­րա­նա­կան բո­լոր ու­ժե­րու զօ­րակ­ցա­կան կամ­քը ար­տա­յայ­տեց:

Յա­ջոր­դա­բար խօսք ա­ռաւ Ատ­տի­կէի մարզ­պե­տի՝ ­Ռե­նա ­Տու­րո­ւի ներ­կա­յա­ցու­ցիչ պրն. Խ­րիս­թոս ­Քա­փա­թա­յիս։ Ան շեշ­տեց եր­կու ժո­ղո­վուրդ­նե­րու եղ­բայ­րա­կան կա­պե­րը եւ նոյն պատ­մա­կան ու­ղին ան­ցած ըլ­լա­լու ա­ւան­դը:

Յա­ջոր­դա­բար, նա­խա­գա­հը բեմ հրա­ւի­րեց ­Յու­նաս­տա­նի մօտ Հ.Հ. դես­պան պրն. ­Ֆա­դէյ ­Չար­չօղ­լեան, որ նշեց ­Հա­յաս­տա­նի կա­ռա­վա­րու­թեան նա­խա­ձեռ­նու­թիւն­նե­րը ցե­ղաս­պա­նու­թիւն­նե­րու կան­խար­գիլ­ման նպա­տա­կով: ­Նաեւ շեշ­տեց ­Յու­նաս­տա­նի խորհր­դա­րա­նի կա­րե­ւոր նա­խա­ձեռ­նու­թիւ­նը, երբ 1996ին ճանչ­ցաւ ­Հա­յոց ­Ցե­ղաս­պա­նու­թիւ­նը եւ պե­տա­կան օ­րէն­քով սահ­մա­նեց ո­գե­կո­չա­կան ձեռ­նարկ­նե­րու կա­տա­րու­մը, ամ­բողջ երկ­րի տա­րած­քին:

Հ.Յ.Դ. Ե­րի­տա­սար­դա­կան ­Միու­թեան ող­ջոյ­նի խօս­քը ար­տա­սա­նեց ընկ. Ար­ման Գ­րի­գո­րեան, որ իր խօս­քին մէջ պար­զեց պատ­մա­կան տո­ւեալ­նե­րը ու ծան­րա­ցաւ ­Թուր­քիոյ այ­սօ­րո­ւան ներ­քին եւ ար­տա­քին քա­ղա­քա­կա­նու­թեան վրայ։ Ան շեշ­տեց հայ ե­րի­տա­սար­դու­թեան գի­տա­կից ու պա­տաս­խա­նա­տու կե­ցո­ւած­քը, որ իր ու­սե­րուն վեր­ցու­ցած է ազ­գա­յին իր ժա­ռան­գը եւ պա­հան­ջա­տէր ո­գիով կը շա­րու­նա­կէ հե­տապն­դել հա­յու­թեան ար­դար դա­տե­րը։

Այ­նու­հե­տեւ բեմ հրա­ւի­րո­ւե­ցաւ ծա­նօթ դե­րա­սա­նու­հի Խ­րիս­թի­նա Ա­լեք­սա­նեան, որ խոր ապ­րու­մով աս­մուն­քեց ­Շարլ Ազ­նա­ւու­րի Ils Sont Tombes եր­գի յու­նա­րէն թարգ­մա­նու­թիւ­նը, մինչ մեծ պաս­տա­ռի վրայ կը ցու­ցադ­րո­ւէր ­Ծի­ծեռ­նա­կա­բեր­դի Ան­մար ­Բո­ցը եւ կը հնչէր ­Շարլ Ազ­նա­ւու­րի ձայ­նը։

Յա­ջոր­դա­բար բեմ հրա­ւի­րո­ւե­ցաւ օ­րուայ բա­նա­խօս, յու­նա­կան մամ­լոյ հե­ղի­նա­կա­ւոր ներ­կա­յա­ցու­ցիչ­նե­րէն «­Ռէալ ­Նիուզ» թեր­թի հրա­տա­րա­կիչ, ծա­նօթ լրագ­րող ­Նի­քոս ­Խա­ծի­նի­քո­լաու։ Ան յայտ­նեց, թէ ինք ­Փոքր Ա­սիա­կան ծա­գում ու­նի ու իր նա­խա­հօր ըն­տա­նի­քը գաղ­թա­կան հա­սաւ ­Յու­նաս­տան, այդ­պէս լա­ւա­պէս կը գի­տակ­ցի հա­յու­թեան ո­դի­սա­կա­նին։ ­Նի­քոս ­Խա­ծի­նի­քո­լաու խօ­սե­ցաւ ­Թուր­քիոյ ժխտո­ղա­կան քա­ղա­քա­կա­նու­թեան մա­սին եւ ա­նոր բա­նե­ցու­ցած ճնշում­նե­րուն՝ այն եր­կիր­նե­րուն վրայ, ո­րոնք ­Ցե­ղաս­պա­նու­թիւ­նը ճանչ­նա­լու ճա­նա­պար­հին վրայ են՝ սպառ­նա­լիք­նե­րով եւ վա­խի մթնո­լոր­տի տա­րա­ծու­մով: Ան ման­րա­մասն անդ­րա­դար­ձաւ ­Հա­յոց ­Ցե­ղաս­պա­նու­թե­նէն ետք հայ վրի­ժա­ռու բա­զուկ­նե­րու հաս­ցու­ցած հարուած­նե­րուն եւ հայ ազ­գի դի­մադ­րա­կան ո­գիին, որ կան­գուն պա­հեց հայ ժո­ղո­վուր­դը ա­հա­ւոր իր ճա­կա­տագ­րին առ­ջեւ։ ­Շատ հե­տաքրք­րա­կան եւ բո­վան­դա­կա­լից իր ներ­կա­յաց­ման մէջ, ծա­նօթ լրագ­րո­ղը պա­խա­րա­կեց ­Թուր­քիոյ վա­րած քա­ղա­քա­կա­նու­թիւ­նը եւ շեշ­տը դրաւ ­Ցե­ղաս­պա­նու­թեան պատ­մա­կան փաս­տը ճանչ­նա­լու եւ ա­նոր հե­տե­ւանք­նե­րը վե­րաց­նե­լու հա­մայն աշ­խար­հի պար­տա­ւո­րու­թեան վրայ:
Յայ­տագ­րի գե­ղա­րո­ւես­տա­կան բաժ­նով ամ­բող­ջա­ցաւ ձեռ­նար­կը։ «­Հա­մազ­գա­յին»ի «­Յա­կոբ ­Փա­փա­զեան» երգ­չա­խում­բը, խմբա­վար պրն. Մկրտիչ Գ­րի­գո­րեա­նի ղե­կա­վա­րու­թեամբ ու տիկ. ­Վար­դե­նի Ս­պար­թա­լեա­նի դաշ­նա­կի ըն­կերակ­ցու­թեամբ, յա­ջո­ղու­թեամբ մեկ­նա­բա­նեց եւ սրա­հը ջեր­մա­ցուց «Գ­թա ­Տէ՛ր» եւ «Իմ Ե­րե­ւան» խմբերգ­նե­րով։ Ա­ւար­տին «­Հա­մազ­գա­յին»ի «­Նա­յի­րի» պա­րա­խում­բը, Էտ­կար Է­կեա­նի պա­րու­սուց­չու­թեամբ, ներ­կա­յա­ցուց «­Պի­տի գայ այդ օ­րը» պա­րը։

Հան­դի­սու­թեան ա­ւար­տին, ներ­կա­նե­րը՝ պաշ­տօ­նա­կան անձ­նա­ւո­րու­թեանց ա­ռաջ­նոր­դու­թեամբ, Հ.Մ.Ը.Մ.ի դմբկա­հար­նե­րու, աս­տի­ճա­նա­ւոր­նե­րու, սկաու­տա­կան եւ գայ­լի­կա­կան խում­բե­րու, ինչ­պէս նաեւ Ա­թէն­քի քա­ղա­քա­պե­տա­րա­նի նո­ւա­գա­խում­բի ըն­կե­րակ­ցու­թեամբ, սրա­հէն հա­ւա­քա­բար քա­լե­ցին դէ­պի ­Սին­տաղ­մա­յի հրա­պա­րա­կի Ան­ծա­նօթ ­Զի­նո­ւո­րի յու­շա­դամ­բա­նը, ուր տե­ղի ու­նե­ցաւ ծաղ­կեպ­սակ­նե­րու զե­տեղ­ման ա­րա­րո­ղու­թիւ­նը։

Յա­նուն ­Յու­նաս­տա­նի հա­յու­թեան՝ ­Հա­յոց ­Ցե­ղաս­պա­նու­թեան 104րդ ­տա­րե­լի­ցին ա­ռի­թով եւ ի յի­շա­տակ հա­յոց սրբա­ցեալ նա­հա­տակ­նե­րուն, Ան­ծա­նօթ ­Զի­նո­ւո­րի յու­շա­դամ­բա­նին ծաղ­կեպ­սակ զե­տե­ղեց ընկ. ­Միհ­րան ­Քիւր­տօղ­լեան։

Ծաղ­կեպ­սակ­ներ զե­տե­ղե­ցին նաեւ յու­նա­կան կա­ռա­վա­րու­թեան, յու­նա­կան խորհր­դա­րա­նի, Ատ­տի­կէի մարզ­պե­տա­րա­նի, Ա­թէն­քի քա­ղա­քա­պե­տա­րա­նի ներ­կա­յա­ցու­ցիչ­նե­րը, Յու­նաս­տա­նի մօտ Հ.Հ. դես­պան ­Ֆա­դէյ ­Չար­չօղ­լեան, ­Պոն­տոս­ցի­նե­րու եւ Ա­սո­րի­նե­րու միու­թեանց նա­խա­գահ­նե­րը: ­Զի­նո­ւո­րա­կան պա­հա­կա­խում­բը հնչե­ցուց հայ­կա­կան եւ յու­նա­կան ազ­գա­յին ո­գերգ­նե­րը, ա­պա Հ.Մ.Ը.Մ.ի դմբա­կա­հար­նե­րը, սկաուտ-ա­րե­նուշ­նե­րը եւ գայ­լիկ-ար­ծո­ւիկ­նե­րը տո­ղան­ցե­ցին Ան­ծա­նօթ ­Զի­նո­ւո­րի յու­շա­դամ­բա­նին առ­ջե­ւէն։

Ընդ­հա­նուր ա­ռու­մով՝ ­Յու­նաս­տա­նի պե­տա­կան, կա­ռա­վա­րա­կան եւ քա­ղա­քա­կան շրջա­նակ­նե­րը, ինչ­պէս նաեւ օ­տար դի­ւա­նա­գի­տա­կան կա­ռոյց­նե­րը ի­րենց ներ­կա­յա­ցու­ցիչ­նե­րով ներ­կայ ե­ղան ­Հա­յոց ­Ցե­ղաս­պա­նու­թեան 104րդ ­տա­րե­լի­ցի ո­գե­կոչ­ման պաշ­տօ­նա­կան կեդ­րո­նա­կան ձեռ­նար­կին, եւ ի­րենց ե­լոյթ­նե­րով ու խօս­քե­րով ա­ւե­լիով շեշ­տադ­րե­ցին ­Հայ ­Դա­տի ­Յանձ­նա­խում­բին փո­խան­ցած օ­րո­ւան պատ­գա­մը, թէ հա­յու­թիւ­նը պա­հան­ջա­տէր է ու գի­տա­կից՝ իր ազ­գա­յին ար­դար դա­տի հե­տապնդ­ման մէջ։

azator.gr