Δηλώσεις του Σιμόν Αϊνετζιάν (ΑΕΕ Κύπρου) στο Seyfert Associate Press

Δηλώσεις του Σιμόν Αϊνετζιάν (Αρμενική Εθνική Επιτροπή Κύπρου) στο τουρκοκυπριακό πρακτορείο ειδήσεων Seyfert Associate Press

Μόλις μερικές μέρες μετά την δήλωση του Τούρκου Προέδρου πως η Γερμανία θα ήταν η τελευταία χώρα που θα αναγνώριζε την Αρμενική Γενοκτονία, οι άστοχες δηλώσεις του Ταγίπ Ερτογάν έχουν ήδη αναιρεθεί.

Με δηλώσεις του Προέδρου της Τσεχίας, τροχοδρομείται διαδικασία αναγνώρισης της Αρμενικής Γενοκτονίας από την Βουλή της Τσεχίας. Διαβεβαιώνω πως πολύ σύντομα, θα υπάρξουν και άλλες χώρες.

Σε μια μεταβαλλόμενη Τουρκία, όπου πληθαίνουν οι φωνές προς μια πιο δημοκρατική και πιο δίκαιη κοινωνία, είναι θέμα χρόνου και η αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας από την ίδια την Τουρκία.

Αν και δεν βλέπουμε αυτό να γίνετε σε καθεστώς σαν το σημερινό, όπου το «δόγμα μηδέν συγκρούσεων με τους γείτονες της» έχει αντιστραφεί απόλυτα, πιστεύουμε πως μια διαφορετική Τουρκία θα αποκαταστήσει το θλιβερό της παρελθόν και θα μεταλλαχθεί σε ένα κράτος δικαίου, όπου ο φασισμός και η φίμωση θα εξαλειφτούν, και τα δίκαια των λαών που την απαρτίζουν θα αποκατασταθούν.

Δεν διακατεχόμαστε με αισθήματα μίσους προς τους Τούρκους πολίτες, ούτε στον Πρόεδρο Ερτογάν. Απεναντίας, αντιτασσόμαστε σε όλους αυτούς που δυναμιτίζουν τις σχέσεις Αρμενίων και Τουρκίας. Κάθε μέρα συναντούμε και ακούμε άτομα από την Τουρκία που σαν κ’ εμάς – τους επιζώντες της Αρμενικής Γενοκτονίας – οραματίζονται μια Τουρκία όπου θα διασφαλίζονται τα εθνικά και κοινωνικά δίκαια.

Ο Πρόεδρος Ερτογάν απλά έχει χάσει τον δρόμο του. Απόδειξη, οι πολλαπλές πολιτικές, κοινωνικές και στρατιωτικές συγκρούσεις που συνεχώς τoν απομονώνουν. Με την πρόσφατη αναγνώριση από την Γερμανική Βουλή και άλλων ηχηρών χωρών που θα την ακολουθήσουν, η Τουρκία τώρα έχει απομονωθεί και με το θέμα της αναγνώρισης της Αρμενικής Γενοκτονίας που οι προεκτάσεις της έχουν να κάνουν με την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας, την αποζημίωση των επιζώντων της Γενοκτονίας και την γενικότερη πορεία ειρήνης μεταξύ Τουρκίας και Αρμενίων.