ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΑΡΜΕΝΙΚΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Σήμερα, Κυριακή 17 Απριλίου 2016 και ώρα 11:30 π.μ, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής, πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα του θεάτρου Παλλάς, η κεντρική πολιτική εκδήλωση μνήμης για την 101ή επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την Τουρκία. Η φετινή εκδήλωση σηματοδοτήθηκε από την 20η Επέτειο της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Τον εναρκτήριο λόγο εκ μέρους της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος, εκφώνησε ο κ. Κουγιουμτζιάν Σέρκο, ο οποίος αναφέρθηκε στο προμελετημένο έγκλημα σε βάρος του Αρμενικού λαού τονίζοντας πως « .. η 100η επέτειος της Γενοκτονίας κινητοποίησε και ξεσήκωσε τις νεότερες γενιές των Αρμενίων σ’ όλο τον κόσμο. Η Αρμενία είναι πλέον ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, έστω και σε ένα μικρό μόνο τμήμα των ιστορικών αρμενικών εδαφών. Το Ναγκόρνο Καραμπάχ, ή Αρτσάχ με την ιστορική αρμενική του ονομασία, έστω και χωρίς διεθνή αναγνώριση ακόμη, είναι ντε φάκτο ανεξάρτητο κράτος». Καταδίκασε τις θηριωδίες των Αζέρων, με θύματα τον άμαχο πληθυσμό, εικόνες που συγκρίνονται με τις αντίστοιχες φρικαλεότητες τούρκων στρατιωτών το 1915. Στο σημείο αυτό ο ομιλητής προσκάλεσε τους παρευρισκομένους να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των νεκρών Αρμενίων στρατιωτών, που θυσιάστηκαν στις πρόσφατες επιθετικές ενέργειες του Αζερμπαϊτζάν, στα σύνορα του Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Στην εκδήλωση την Ελληνική Κυβέρνηση εκπροσώπησε και απηύθυνε χαιρετισμό ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Αμανατίδης. Ο Υπουργός καταδίκασε το αποτρόπαιο έγκλημα της Γενοκτονίας των Αρμενίων, τονίζοντας πως «η μη καταδίκη της Γενοκτονίας συνετέλεσε στη διενέργεια παρόμοιων βαναυσοτήτων και την επανάληψη αξιόποινων πράξεων σε βάρος και άλλων λαών». Επίσης, χαιρέτισε την 20η επέτειο από την Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων.
Χαιρετισμό εκ μέρους της Περιφερειάρχου Αττικής, απηύθυνε ο Αντιπεριφερειάρχης Νότιου Τομέα Αθηνών, κ. Χρήστος Καπάταης ο οποίος τόνισε πως «Ο αγώνας για την ιστορική δικαίωση του Αρμενικού Έθνους, δε πρέπει να συγκαλύπτεται από το πέπλο της άρνησής και της λήθης. Και αυτό δεν το οφείλουμε σε ένα έθνος. Αυτό το επιβάλλουν οι άσβεστες μνήμες 1,5 εκατομμυρίου ανθρώπων. Αυτό επιβάλλει το οικουμενικό καθήκον προς την Ανθρωπότητα. Ένα καθήκον που πληροί η Ελλάδα. Που πληροί η σπουδαιότερη Περιφέρειά της, η Αττική, συμβάλλοντας σε μια κοινή δυναμική. Μια δυναμική του μέλλοντος, με έμφαση στο σεβασμό των κοινών αξιών που εμβαθύνουν τη συνεργασία».
Στην εκδήλωσε παραβρέθηκε και χαιρέτισε ο Πρέσβης της Δημοκρατίας της Αρμενίας κ. Γκαγκίκ Γαλατσιάν.
Εκ μέρους της Αρμενικής Νεολαίας χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Ραζμικ Ερτσενιάν.
Στο ειδικό αφιέρωμα για τα 20 χρόνια από την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τη Βουλή των Ελλήνων, το 1996, παρουσιάσθηκε αναμνηστικό βίντεο από τις διαδικασίες της Βουλής και την τελική έκβαση.
Χαιρετισμούς απηύθυναν οι πρωτεργάτες της επεξεργασίας και προώθησης του νομοσχεδίου το 1996, κ.κ. Αντώνης Σαμαράς (π. Πρωθυπουργός της Ελλάδος), Απόστολος Κακλαμάνης (π. Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων) και εκ μέρους του Θεόδωρου Πάγκαλου η διευθύντρια του πολιτικού του γραφείου κα. Σταυρούλα Δήμου. Όλοι εξέφρασαν τη χαρά και τη συγκίνηση τους, που 20 χρόνια μετά τον αγώνα για αναγνώριση και δικαιοσύνη, μπόρεσαν να παρευρεθούν και να τιμήσουν μαζί με τον Αρμενικό λαό, την 101η επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων.
Την εκδήλωση χαιρέτισε ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Κοινοβουλίου και του Προέδρου κ. Βούτση, ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών υποθέσεων κ. Κωνσταντίνος Δουζίνας, ο οποίος εξήρε τους δεσμούς φιλίας ανάμεσα στους δύο λαούς, στηλίτευσε την στάση ή μάλλον την απουσία της Διεθνούς Κοινότητας κατά την διάρκεια των σφαγών αλλά και αργότερα, και τόνισε πως «Στην Γενοκτονία των Αρμενίων, στην Μεγάλη Καταστροφή, το Ολοκαύτωμα, δεν εξολοθρεύεται μόνο ένας λαός, αλλά ολόκληρη η ανθρωπότητα. Το κακούργημα είναι οικουμενικό, τα θύματα δικά σας και δικά μας, Αρμένιοι αλλά και κάθε έθνος».
Οι τρεις πολιτικές προσωπικότητες καθώς και το Ελληνικό Κοινοβούλιο τιμήθηκαν από τον Πρόεδρο της Αρμενίας με το μετάλλιο της Δημοκρατίας της Αρμενίας «Μιχιτάρ Κός», που τους απένειμε ο Πρέσβης κ. Γαλατσιάν, όπως επίσης και με αναμνηστικές πλακέτες για την συμβολή τους στη ψήφιση του νομοσχεδίου, που τους απένειμαν ο Πρόεδρος της Αρμενικής κοινότητας Ελλάδος και οι π. Πρόεδροι της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Υπουργός κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, εκ μέρους του Προέδρου της Ν.Δ η βουλευτής Όλγα Κεφαλογιάννη, οι βουλευτές της Ν.Δ Γιώργος Κουμουτσάκος και Θεόδωρος Φορτσάκης, ο βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ Σταύρος Τάσσος, εκπρόσωποι των Υπουργείων Εξωτερικών και Αμύνης, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, εκπρόσωποι κομμάτων, ο εκπρόσωπος του ΓΕΣ και του ΥΠΕΘΑ Αντιστράτηγος Δημήτριος Θωμαΐδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Γεώργιος Γαβρίλης, ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, η Αντιδήμαρχος του Δήμου Αθηναίων κα. Κούμα Πηνελόπη, εκπρόσωποι της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Ενόπλων Δυνάμεων και πλήθος πρώην Βουλευτών και Ευρωβουλευτών.
Με την παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωση Πρέσβεις και Στρατιωτικοί Ακόλουθοι και διπλωματικοί εκπρόσωποι πολλών χωρών.
Παρευρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι των Ποντίων, των Ασσυρίων και των Ισραηλιτών.
Στην εκδήλωση συμμετείχε η χορωδία του Αρμενικού Πολιτιστικού Συλλόγου «Χαμασκαΐν».
Μετά το τέλος της εκδήλωσης ακολούθησε πορεία και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στη μνήμη 1.500.000 θυμάτων της Γενοκτονίας του 1915.
Στεφάνι κατέθεσαν οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Κυβέρνησης, της Βουλής των Ελλήνων, της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Αθηναίων καθώς επίσης, ο Πρέσβης της Δημοκρατίας της Αρμενίας, εκπρόσωπος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας, ο εκπρόσωπος της Ισραηλίτικης Κοινότητας Αθηνών, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ασσυρίων και ο εκπρόσωπος της Αρμενικής Κοινότητας της Ελλάδος.
Ανάλογες εκδηλώσεις μνήμης πραγματοποιήθηκαν στην Θεσσαλονίκη και στην Αλεξανδρούπολη.

Αθήνα 17 Απριλίου 2016

101η επέτειος της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την Τουρκία

Εναρκτήριος λόγος του εκπροσώπου της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Σέρκο Κουγιουμτζιάν

Απρίλιος 1915.
Η Τουρκία θέτει σε εφαρμογή το αποτρόπαιο προμελετημένο σχέδιο της εξόντωσης ενός ολόκληρου λαού και καθίσταται ο εκτελεστής

της πρώτης γενοκτονίας του 20ου αιώνα. Η υποτιθέμενα προοδευτική Τουρκία των Νεότουρκων, είναι ο εμπνευστής του εγκλήματος της εξόντωσης του αρμενικού λαού και εκμεταλλευόμενη τη συγκυρία του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, υλοποιεί το σχέδιο εθνοκάθαρσης των Αρμενίων, με την ανοχή ή την αδιαφορία των μεγάλων δυνάμεων της εποχής, που με τη σιωπή τους γίνονται ηθικοί αυτουργοί στο πρώτο απάνθρωπο σχέδιο εθνοκάθαρσης του 20ου αιώνα.

Οι συνέπειές της γνωστές. Ενάμισι εκατομμύριο αθώοι νεκροί, περισσότερο από ένα εκατομμύριο ξεριζωμένοι από την γη τους πρόσφυγες, ολοκληρωτική καταστροφή αρμενικών επαρχιών, πόλεων και χωριών, λεηλάτηση περιουσιών και καταπάτηση ιδιοκτησιών. Αλλά και η συνεχιζόμενη μέχρι σήμερα συστηματική καταστροφή της αρμενικής πολιτιστικής κληρονομιάς, με στόχο την εξαφάνιση από προσώπου γης κάθε στοιχείου που μαρτυρεί την μακραίωνη παρουσία και ιστορική διαδρομή του αρμενικού λαού στα εδάφη αυτά.

Ακόμη και σήμερα η έρημος Ντερ Ζορ της Συρίας ξεθάβει τα οστά των δολοφονημένων από τις τουρκικές ορδές Αρμενίων. Τα λείψανα αυτά αποτελούν τα αδιάσειστα τεκμήρια ενός εγκλήματος που δεν αμφισβητείται πλέον από κανέναν, παρά μόνο από την ίδια την Τουρκία. Όμως, τα τελευταία χρόνια κι εκεί ακόμη, οι φωνές ανθρώπων της διανόησης και των τεχνών που διαφοροποιούνται από την επίσημη κρατική πολιτική αυξάνονται καθημερινά, και μαζί με το τεράστιο κύμα των αναγνωρίσεων της Γενοκτονίας, που ακολουθούν η μια μετά την άλλη από ολοένα και περισσότερα κράτη σε όλο τον κόσμο, προκαλούν νευρικό κλονισμό στο αυταρχικό καθεστώς της Άγκυρας και στον «σουλτάνο» Ερντογάν. Απρίλιος 2015 100 χρόνια μετά το προμελετημένο έγκλημα της Τουρκίας σε βάρος του, ο Αρμενικός λαός βρίσκεται και πάλι στις επάλξεις.

Η 100η επέτειος της γενοκτονίας κινητοποιεί και ξεσηκώνει τις νεότερες γενιές των Αρμενίων σε ολόκληρο τον κόσμο. Η Αρμενία είναι πλέον ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, έστω και σε ένα μικρό μόνο τμήμα των ιστορικών αρμενικών εδαφών. Το Ναγκόρνο Καραμπάχ, ή Αρτσάχ με την ιστορική αρμενική του ονομασία, έστω και χωρίς διεθνή αναγνώριση ακόμη, είναι ντε φάκτο ανεξάρτητο κράτος. Οι Αρμένιοι του Τσαβάχκ αγωνίζονται για την διατήρηση της εθνικής τους ταυτότητας. Η αρμενική διασπορά είναι πλέον οργανωμένη με ισχυρές δομές και οργανώσεις. Τα δέκα και πλέον εκατομμύρια των απανταχού Αρμενίων τιμούν τα θύματά τους, θυμούνται και διεκδικούν.

Ο αγώνας όχι μόνον δεν έχει εξασθενήσει, αλλά συνεχίζεται με μεγαλύτερη ένταση μέχρι την τελική δικαίωση. Με την 100η επέτειο ολοκληρώθηκε ουσιαστικά ένας κύκλος στον αγώνα του αρμενικού λαού για δικαίωση. Ο κύκλος που είχε σαν κεντρικό πολιτικό αίτημα την αναγνώριση της γενοκτονίας ή ճանաչում στα αρμενικά και που έκλεισε με σημαντικές επιτυχίες καθώς πλήθος κρατών, κυβερνήσεων, εθνικών, περιφερειακών και τοπικών κοινοβουλίων, προσωπικοτήτων και διεθνών οργανισμών αναγνώρισαν την ιστορική πραγματικότητα της γενοκτονίας και προέτρεψαν την Τουρκία να πράξει το ίδιο.

Ορισμένοι πίστευαν ή έλπιζαν, μεταξύ των οποίων πρώτη η ίδια η Τουρκία, ότι με την ολοκλήρωση της 100ης επετείου, οι Αρμένιοι έχοντας εκπληρώσει την ηθική τους υποχρέωση απέναντι στους νεκρούς προγόνους τους, θα παραιτούνταν ή ίσως και λόγω της φθοράς αξιών ή δυνάμεων που επέρχεται με το πέρασμα των χρόνων, θα μείωναν την ένταση του αγώνα τους. Διαψεύστηκαν οικτρά. Σήμερα στο κατώφλι μιας νέας εκατονταετηρίδας ένας νέος κύκλος ανοίγει, του οποίου το κεντρικό πολιτικό αίτημα δεν περιορίζεται μόνο στην αναγνώριση, αλλά εστιάζει στην φυσική συνέχεια αυτής, την αποκατάσταση των συνεπειών της γενοκτονίας, հատուցում στην αρμενική γλώσσα.

Οι Αρμένιοι δεν απαιτούν πλέον μόνο την αναγνώριση της Γενοκτονίας από την Τουρκία, αλλά και την αποκατάσταση των συνεπειών αυτής. Ως πρώτη ενδεικτική κίνηση προς την κατεύθυνση αυτή, αξίζει να αναφέρουμε τον δικαστικό αγώνα που έχει ξεκινήσει κατά του τουρκικού κράτους, το αρμενικό Πατριαρχείο – Καθολικάτο του Μεγάλου Οίκου της Κιλικίας για την επιστροφή της ακίνητης περιουσίας του στη πόλη Σίς, της ιστορικής πρωτεύουσας της Κιλικίας.

Απρίλιος 2016 Η σημερινή εκδήλωση πραγματοποιείται στον απόηχο των πρόσφατων γεγονότων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπου η εδώ και δυο χρόνια συνεχιζόμενη προκλητικότητα του Αζερμπαϊτζάν με καθημερινές παραβιάσεις της υφιστάμενης εκεχειρίας κορυφώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της 2ας Απριλίου με την μεγάλης έντασης επίθεση των αζερικών στρατευμάτων εναντίον του ειρηνικού πληθυσμού της Δημοκρατίας του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Όλοι μας γνωρίζουμε ότι ηθικός αυτουργός και αυτής της εγκληματικής ενέργειας είναι η Άγκυρα, πιστή σύμμαχος και συνεργάτης του Μπακού, η οποία στηρίζει με κάθε μέσο το δικτατορικό καθεστώς του Αλίεφ και η οποία προσπαθεί να αλλάξει την σε βάρος της ατζέντα λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει με τους Κούρδους στο εσωτερικό αλλά και στη Συρία και το Ιράκ, δημιουργώντας νέες εστίες έντασης στην ευρύτερη περιοχή.

Καλούμε την διεθνή κοινότητα να καταδικάσει την επίθεση του Αζερμπαϊτζάν, που σαν στόχο είχε τον άμαχο πληθυσμό του Αρτσάχ – Καραμπάχ με θύματα δωδεκάχρονα παιδιά και ηλικιωμένους πολίτες των παραμεθορίων περιοχών. Να καταδικάσει επίσης τις φρικαλεότητες των αζέρων μισθοφόρων που όχι μόνο δε δίστασαν αλλά με υπερηφάνεια φωτογραφήθηκαν κρατώντας κομμένα κεφάλια αρμενίων στρατιωτών. Εικόνες που σε τίποτα δεν διαφέρουν από αντίστοιχες τούρκων στρατιωτών το 1915. Αυτός είναι δυστυχώς ο πραγματικός πολιτισμός του Αζερμπαϊτζάν, και όχι η κάλπικη εικόνα πολιτισμού που διαφημίζει με όλα τα μέσα και διαθέτοντας μεγάλα ποσά για το σκοπό αυτό το αζερικό κράτος του διεφθαρμένου Αλίεφ,- δυστυχώς και στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια.

Οι Αρμένιοι είναι από τη φύση τους φιλειρηνικός λαός, λάτρεις του πολιτισμού και της προόδου. Όπου και αν βρίσκονται όμως, στο Καραμπάχ, στην Αρμενία ή στη Διασπορά, δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν καμία παραχώρηση στο αναφαίρετο δικαίωμα τους για ελευθερία και αυτοδιάθεσή στα ιστορικά πατρογονικά τους εδάφη. Τρανή απόδειξη, η ηρωική αντίσταση και η απώθηση των επιθέσεων των Αζέρων κατά τη πρόσφατη πολεμική σύρραξη στο Καραμπάχ. Τιμή και δόξα στους ήρωες του στρατού του Ναγκόρνο Καραμπάχ που έπεσαν μαχόμενοι γενναία για την προστασία των συμπατριωτών τους και την υπεράσπιση των εδαφών της πατρίδας τους.

Σας καλώ να κρατήσουμε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη τους.
Ο Αρμενικός λαός ήταν, είναι και θα παραμείνει πιστός υποστηρικτής της ειρηνικής επίλυσης του ζητήματος του Ναγκόρνο Καραμπάχ, με βάση τις αρχές της αυτοδιάθεσης των λαών και του διεθνούς δικαίου. Ο λαός του Ναγκόρνο Καραμπάχ έχει από το 1991 αποφασίσει για το μέλλον του, να ζήσει ελεύθερα και να αναπτυχθεί ειρηνικά στο δικό του κράτος, την Ανεξάρτητη Δημοκρατία του Ναγκόρνο Καραμπάχ που τόσο αυθαίρετα προσαρτήθηκε το 1921 από τον Στάλιν στο Αζερμπαϊτζάν. Αυτήν την απόφασή του δεν μπορεί να την ακυρώσει κανείς και ειδικότερα το Αζερμπαϊτζάν, χρησιμοποιώντας είτε την πολεμική του ισχύ, είτε την ψευδή προπαγάνδα και την διαστρέβλωση της ιστορικής αλήθειας.

Καλούμε το Αζερμπαϊτζάν να αποδεχτεί την ιστορική πραγματικότητα, να εφαρμόσει την συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, να σεβαστεί τις αποφάσεις του ΟΑΣΕ και να συμβάλλει στις προσπάθειες δημιουργίας συνθηκών ειρηνικής συμβίωσης των λαών της περιοχής. Είκοσι πέντε χρόνια είναι αρκετά για να πειστεί πλέον η Κυβέρνηση του Μπακού ότι το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω και ότι η ιστορική αλήθεια δεν διαστρεβλώνεται, δαπανώντας εκατομμύρια για την πληρωμή ακαδημαϊκών και πολιτικών σε διατεταγμένη αποστολή.

Ας παραδειγματιστεί από τον μεγάλο της μέντορα την Τουρκία, που εδώ και έναν αιώνα προσπαθεί με παρόμοιες τακτικές και έχει αποτύχει οικτρά. Κυρίες και κύριοι, Ο αγώνας των απανταχού Αρμενίων συνεχίζεται και θα συνεχιστεί με ακόμη μεγαλύτερη ένταση μέχρι την τελική δικαίωση γιατί είναι αγώνας για την δικαιοσύνη, γιατί η δικαίωση του αγώνα μας θα αποτρέψει να γίνουν στο μέλλον παρόμοια εγκλήματα. Καλούμε την Τουρκία, έστω και τώρα, να σταματήσει τον παράνομο αποκλεισμό της Αρμενίας, να αναγνωρίσει την γενοκτονία που διέπραξε και να προχωρήσει στην αποκατάσταση των συνεπειών αυτής προς τον αρμενικό λαό.

Είμαστε βέβαιοι ότι η αναγνώριση θα φέρει τους δυο λαούς πιο κοντά και θα συμβάλλει στην ειρηνική συνύπαρξη και συμπόρευσή τους. Το όραμα του αρμενικού λαού για μια ελεύθερη και ενωμένη Αρμενία που θα αποτελέσει την πατρίδα όλων των Αρμενίων παραμένει ζωντανό και αποτελεί μόνιμο και αδιαπραγμάτευτο στόχο του λαού μας. Στον αγώνα του αυτό ο Αρμενικός λαός χρειάζεται την υποστήριξη όλων των λαών και των δυνάμεων που πιστεύουν στις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου.

Յունաստանն ու յունահայութիւնը պաշտօնապէս եւ քաղաքական շուքով ոգեկոչեցին Հայոց Ցեղասպանութեան 101րդ տարելիցը

(ԱԶԱՏ ՕՐ) Յաւուր պատշաճի նշուեցաւ Յունաստանի խորհրդարանին կողմէ Հայոց Ցեղասպանութեան ճանաչման քսանամեակը

17 Ապ­րիլ 2016ի ­Կի­րա­կին յի­շա­տա­կե­լի ու կա­րե­ւոր օր մը ե­ղաւ ­Յու­նաս­տա­նի եւ յու­նա­հա­յու­թեան, այ­լեւ ­Հա­յաս­տա­նի ու պա­հան­ջա­տէր հա­մայն հա­յու­թեան հա­մար։

Հ.Յ.Դ. ­Յու­նաս­տա­նի ­Հայ ­Դա­տի ­Յանձ­նա­խում­բին նա­խա­ձեռ­նու­թեամբ եւ Ատ­տի­կէի, ­Թե­սա­ղո­նի­կէի եւ Թ­րա­կիոյ մարզ­պե­տա­րան­նե­րու հո­վա­նա­ւո­րու­թեամբ, Ա­թէն­քի, ­Թե­սա­ղո­նի­կէի եւ Ա­լեք­սանտ­րու­պո­լի­սի մէջ տե­ղի ու­նե­ցան ­Հա­յոց ­Ցե­ղաս­պա­նու­թեան 101րդ ­տա­րե­լի­ցին նո­ւի­րո­ւած քա­ղա­քա­կան հան­դի­սու­թիւն­ներ, ո­րոնք ըստ ար­ժան­ւոյն վե­րա­նո­րո­գե­ցին ­Հայ ­Դա­տի պա­հան­ջա­տի­րու­թիւ­նը նո­րո­վի թա­փով շա­րու­նա­կե­լու եւ յա­ռաջ մղե­լու յու­նա­հա­յու­թեան ուխտն ու վճռա­կա­նու­թիւ­նը։

17 Ապ­րիլ 2016ի քա­ղա­քա­կան ե­լոյթ­նե­րը (­Թե­սա­ղո­նի­կէի եւ Ա­լեք­սանդ­րու­պո­լի­սի ե­լոյթ­նե­րուն կ­՚անդ­րա­դառ­նանք մեր վա­ղո­ւան հա­մա­րով) ա­ռիթ ծա­ռա­յե­ցին նաեւ ար­տա­յայ­տե­լու պա­հան­ջա­տէր հա­յու­թեան ե­րախ­տա­գի­տու­թիւ­նը՝ յոյն ժո­ղո­վուր­դին եւ ­Յու­նաս­տա­նի հան­դէպ, ­Հել­լէն խորհր­դա­րա­նին կող­մէ ­Հա­յոց ­Ցե­ղաս­պա­նու­թեան պաշ­տօ­նա­կան ճա­նաչ­ման 20ա­մեա­կին ա­ռի­թով։

Ա­թէն­քի մէջ, կէ­սօ­րէ ա­ռաջ ժա­մը 11էն սկսեալ, խուռ­նե­րամ բազ­մու­թիւն մը հա­ւա­քուած էր ­Սին­տաղ­մա­յի «­Բալ­լաս» թա­տե­րաս­րա­հէն ներս, ո­րու մուտ­քին Հ.Յ.Դ. ­Հայ ­Դա­տի ­Յանձ­նա­խում­բի ան­դամ­ներն ու Հ.Մ.Ը.Մ.ի սկաուտ­նե­րը կա­նո­նա­ւո­րու­թեամբ կը դի­մա­ւորէին քա­ղա­քա­կան հա­ւա­քին մաս­նակ­ցե­լու հա­մար ժա­մա­նող պաշ­տօ­նա­կան ու քա­ղա­քա­կան անձ­նա­ւո­րու­թիւն­նե­րը, ինչ­պէս նաեւ օ­տար դի­ւա­նա­գի­տա­կան կազ­մե­րու ներ­կա­յա­ցու­ցիչ­ներ։
­Հա­մազ­գա­յի­նի «­Յա­կոբ ­Փա­փա­զեան» երգ­չա­խում­բի կա­տա­րո­ղու­թեամբ ­Յու­նաս­տա­նի եւ ­Հա­յաս­տա­նի քայ­լերգ­նե­րուն յոտն­կայս ունկնդ­րու­թե­նէն ետք, յա­նուն Հ.Յ.Դ. ­Հայ ­Դա­տի ­Յանձ­նա­խում­բին՝ օ­րո­ւան նա­խա­գահ ու հան­դի­սա­վար ըն­կեր ­Սեր­գօ ­Գու­յում­ճեան պաշ­տօ­նա­պէս բա­ցու­մը կա­տա­րեց ­Հա­յոց ­Ցե­ղաս­պա­նու­թեան 101ա­մեա­կի հան­դի­սու­թեան։

­Յայ­տագ­րի ա­ռա­ջին մա­սով՝ Հ­րայր Ա­ւագ ­Քա­հա­նայ ­Նի­կոլեա­նի ձեռն­հաս խմբա­վա­րու­թեամբ եւ դաշ­նա­կի ար­հես­տա­վարժ ըն­կե­րակ­ցու­թեամբ տի­կին ­Մա­րի ­Մի­նա­սեա­նի, երգ­չա­խում­բը յա­ջո­ղու­թեամբ ներ­կա­յա­ցուց ե­րեք խմբերգ.- «­Տէր ­Զօր», «­Կի­լի­կիա» եւ «­Ձօն ­Մես­րոպ ­Մաշ­տո­ցին»։

­Հե­տե­ւե­ցաւ տե­սաե­րի­զի ցու­ցադ­րու­թիւն՝ մեծ պաս­տա­ռի վրայ, լու­սար­ձա­կի տակ առ­նե­լով ­Հա­յոց ­Ցե­ղաս­պա­նու­թեան հա­րիւ­րա­մեա­կի հա­մա­հայ­կա­կան ո­գե­կոչ­ման կա­րե­ւո­րա­գոյն պա­հե­րը։ ­Ցու­ցադ­րո­ւե­ցան 24 Ապ­րիլ 2015ին, ­Ծի­ծեռ­նա­կա­բեր­դի մէջ, օ­տար եր­կիր­նե­րու նա­խա­գահ­նե­րու եւ պե­տա­կան անձ­նա­ւո­րու­թեանց այ­ցե­լու­թեան կա­պո­ւած դրո­ւագ­նե­րը։

­Հա­րիւ­րա­մեա­կի հա­մա­հայ­կա­կան Հռ­չա­կագ­րին ըն­թեր­ցու­մը Հ.Հ. նա­խա­գա­հին կող­մէ։ ­Վա­տի­կա­նի մէջ Ս. ­Պա­պի յայ­տա­րա­րու­թիւն­նե­րը։ ­Վեր­ջա­պէս, աշ­խար­հի տա­րած­քին 100ա­մեա­կին ա­ռի­թով կազ­մա­կեր­պո­ւած հա­յու­թեան պա­հան­ջա­տի­րա­կան ցոյ­ցերն ու յատ­կան­շա­կան պա­հե­րը։

­Յա­ջոր­դեց Օ­րո­ւան նա­խա­գահ ընկ. ­Սեր­գօ ­Գու­յում­ճեա­նի խօս­քը, որ ­Ցե­ղաս­պա­նու­թեան պատ­մա­կան տո­ւեալ­նե­րուն վրայ նե­տո­ւած հա­կիրճ ակ­նար­կէ մը ետք, կեդ­րո­նա­ցաւ ­Թուր­քիոյ կող­մէ հայ ժո­ղո­վուր­դին դէմ գոր­ծադ­րո­ւած ազ­գա­յին մաք­րազտ­ման քա­ղա­քա­կա­նու­թեան, հայ­կա­կան հո­ղե­րու հա­յա­թափ­ման եւ ցե­ղաս­պա­նու­թեան շա­րու­նա­կո­ւող հե­տե­ւանք­նե­րուն մա­սին։ Անդ­րա­դարձ կա­տա­րո­ւե­ցաւ հա­յու­թեան մղած պա­հան­ջա­տի­րա­կան եր­կա­րա­շունչ պայ­քա­րին, որ պսա­կո­ւե­ցաւ ­Հա­յոց ­Ցե­ղաս­պա­նու­թեան մի­ջազ­գա­յին ճա­նա­չու­մին ա­ռաջ­նո­րդած յա­ջո­ղու­թիւն­նե­րով ինչ­պէս այ­լուր, նաեւ՝ ­Յու­նաս­տա­նի մէջ։

Ընդգ­ծո­ւե­ցաւ, որ ­Ցե­ղաս­պա­նու­թե­նէն 100 տա­րի­ներ ետք, հա­յու­թիւ­նը դար­ձեալ պատ­նէ­շի վրայ է։ ­Պայ­քա­րը ոչ միայն կը շա­րու­նա­կո­ւի, այ­լեւ ըն­դար­ձա­կո­ւած է եւ հա­յու­թիւ­նը պա­հան­ջա­տի­րա­կան շարժ­ման նոր օ­ղակ մը կը բա­նայ ներ­կա­յիս, որ ճա­նա­չու­մէն ան­դին անց­նե­լով՝ կը պա­հան­ջէ հա­տու­ցում։ Ա­ռա­ջին քայ­լը կա­տա­րո­ւած է ­Մե­ծի ­Տանն ­Կի­լի­կիոյ ­Կա­թո­ղի­կո­սու­թեան կող­մէ, որ պատ­մա­կան ­Սի­սի ­Կա­թո­ղի­կո­սա­րա­նի վե­րա­դարձ­ման դա­տա­կան հայց ներ­կա­յա­ցու­ցած է թրքա­կան պե­տու­թեան։

Իր խօս­քի ա­ւար­տին՝ օ­րո­ւան նա­խա­գա­հը խօ­սե­ցաւ Ատր­պէյ­ճա­նի թշնա­մա­կան վեր­ջին յար­ձա­կում­նե­րուն մա­սին, լայն անդ­րա­դարձ կա­տա­րե­լով պա­տե­րազ­մա­կան վեր­ջին դէպ­քե­րուն։ ­Յի­շա­տա­կե­լով նա­հա­տա­կու­թիւ­նը հա­յոց քա­ջա­րի զի­նո­ւոր­նե­րուն, ո­րոնք զո­հո­ւե­ցան երկ­րի սահ­ման­նե­րը պաշտ­պա­նե­լու ժա­մա­նակ, ան մէկ վայր­կեան յոտնկայս լռու­թեան հրա­ւի­րեց ներ­կա­նե­րը։

Ող­ջոյ­նի խօս­քով հան­դէս ե­կաւ հել­լէն կա­ռա­վա­րու­թեան եւ վար­չա­պե­տին ներ­կա­յա­ցու­ցի­չը՝ ար­տա­քին գոր­ծոց փոխ-նա­խա­րար Եա­նիս Ա­մա­նա­թի­տիս, որ դա­տա­պար­տեց ­Հա­յոց ­Ցե­ղաս­պա­նու­թիւ­նը՝ մարդ­կու­թեան դէմ ոճ­րա­գոր­ծու­թիւն հա­մա­րե­լով զայն, եւ պա­հան­ջեց բո­լոր ցե­ղաս­պա­նու­թեանց կան­խար­գի­լու­մը, շեշ­տե­լով միա­ցեալ ու­ժե­րով չա­րի­քին դէմ պայ­քա­րե­լու անհ­րա­ժեշ­տու­թիւ­նը։

Ող­ջոյ­նի խօսք ուղ­ղեց նաեւ Ատ­տի­կէի մարզ­պե­տա­րա­նի հա­րա­ւա­յին Ատ­տի­կէի բա­ժան­մուն­քի փոխ-մարզ­պետ Խ­րիս­թոս ­Քա­փա­տա­յիս, որ շեշ­տեց, թէ եղ­բայ­րա­կից ժո­ղո­վուրդ ենք եւ կը նոյ­նա­նանք ար­դա­րու­թեան ի խնդիր մեր պայ­քար­նե­րով ու պա­հանջ­նե­րով։
Այ­նու­հե­տեւ Հ.Յ.Դ. ­Յու­նաս­տա­նի Ե­րի­տա­սար­դա­կան ­Միու­թեան ­Կեդ­րո­նա­կան ­Վար­չու­թեան կող­մէ ող­ջոյ­նի խօսք փո­խան­ցեց ըն­կեր ­Ռազ­միկ Էր­ջէ­նեան, որ ­Հայ ­Դա­տի պա­հան­ջա­տի­րու­թիւ­նը յա­ւե­լեալ մար­տու­նա­կու­թեամբ յա­ռաջ մղե­լու հա­յոց նո­րա­հաս սե­րուն­դին վճռա­կա­նու­թիւ­նը շեշ­տեց։

­Հան­դի­սու­թեան երկ­րորդ բա­ժի­նը ամ­բող­ջու­թեամբ յատ­կա­ցո­ւած էր ­Հել­լէն խորհր­դա­րա­նին կող­մէ ­Հա­յոց ­Ցե­ղաս­պա­նու­թեան օ­րի­նա­գի­ծի որ­դեգ­րու­մին, որ տե­ղի ու­նե­ցաւ Ապ­րիլ 1996ին։

Այս բաժ­նի պա­տո­ւոյ հիւ­րերն էին նախ­կին վար­չա­պետ Ան­տո­նիս ­Սա­մա­րաս, խորհր­դա­րա­նի նախ­կին նա­խա­գահ Ա­փոս­թո­լոս ­Գաք­լա­մա­նիս եւ ար­տա­քին գոր­ծոց նախ­կին նա­խա­րար ­Թէո­տո­րոս ­Փան­կա­լոս, ո­րոնք օ­րին ի­րենց զօ­րակ­ցու­թիւ­նը բե­րած էին օ­րի­նա­գի­ծի մշակ­ման ու որ­դեգ­րու­մին։ ­Մե­ծա­րան­քի ար­ժա­նա­ցաւ նաեւ ­Յու­նաս­տա­նի խորհր­դա­րա­նի այժ­մու նա­խա­գահ ­Նի­քոս ­Վու­ցիս, որ ու­ղար­կած էր իր յա­տուկ ներ­կա­յա­ցու­ցի­չը՝ ե­րես­փո­խան ­Գոս­թաս ­Տու­զի­նա­սը։

Այս առն­չու­թեամբ նախ կա­տա­րո­ւե­ցաւ տե­սաե­րի­զի ցու­ցադ­րու­թիւն, որ լու­սար­ձա­կի տակ բե­րաւ քսան տա­րի ա­ռաջ հել­լէն խորհր­դա­րա­նի քննար­կում­նե­րուն եւ քո­ւէար­կու­թեան պատ­մա­կան պա­հերն ու գլխաոր դէմ­քե­րը։

­Յա­ջոր­դեց Հ.Հ. դես­պան ­Գա­գիկ ­Ղա­լա­չեա­նի ող­ջոյ­նի խօս­քը, որ ­Հա­յոց ­Ցե­ղաս­պա­նու­թեան 101րդ ­տա­րե­լի­ցի քա­ղա­քա­կան ա­ռա­ջադ­րանք­նե­րը եւ հրա­մա­յա­կան­նե­րը շեշ­տե­լէ ետք՝ իր խօս­քի ա­ւար­տին, յա­նուն Հ.Հ. նա­խա­գահ ­Սերժ ­Սարգ­սեա­նի, «Մ­խի­թար ­Գոշ» շքան­շա­նով պար­գե­ւատ­րեց ­Յու­նաս­տա­նի նա­խորդ վար­չա­պետ Ա. ­Սա­մա­րասն ու ­Հել­լէն խորհր­դա­րա­նի նախ­կին նա­խա­գահ Ա. ­Գաք­լա­մա­նի­սը։ Իսկ ­Հել­լէն խորհր­դա­րա­նի նա­խա­գա­հին ներ­կա­յա­ցու­ցի­չը պար­գե­ւատ­րո­ւե­ցաւ Հ.Հ. խորհր­դա­րա­նի նա­խա­գա­հի յու­շա­նո­ւէ­րով։

Շ­նոր­հա­կա­լու­թեան պա­տաս­խան խօս­քե­րով հան­դէս ե­կան Ա. ­Սա­մա­րաս, Ա. ­Գաք­լա­մա­նիս եւ Թ. ­Փան­կա­լո­սի ներ­կա­յա­ցու­ցի­չը, ո­րոնց յա­նուն Հ.Յ.Դ. ­Հայ ­Դա­տի ­Յանձ­նա­խում­բին յի­շա­տա­կի տախ­տակ­ներ յանձ­նո­ւե­ցան, յա­ջոր­դա­բար՝ ­Հայ ­Դա­տի ­Յանձ­նա­խում­բի նախ­կին նա­խա­գահ­ներ ըն­կեր­ներ ­Գե­ղամ Եաղ­ճեա­նի, ­Շա­հան ­Ֆա­րա­ճեա­նի եւ ­Թագ­ւոր ­Յո­վա­կի­մեա­նի կող­մէ։
Ա­ւար­տին, յա­նուն ­Հայ ­Դա­տի ­Յանձ­նա­խում­բին՝ ­Յու­նա­հա­յոց Ազ­գա­յին վար­չու­թեան ա­տե­նա­պետ Ա­րա ­Ման­կո­յեա­նի ձե­ռամբ պար­գե­ւատ­րո­ւե­ցաւ ­Հել­լէն խորհր­դա­րա­նի նա­խա­գահ ­Նի­քոս ­Վու­ցի­սի ներ­կա­յա­ցու­ցի­չը՝ պաշտ­պա­նու­թեան եւ ար­տա­քին գոր­ծե­րու մնա­յուն յանձ­նա­խում­բի նա­խա­գահ, ե­րես­փո­խան ­Գոս­թաս ­Տու­զի­նաս։
Իր պա­տաս­խան խօս­քին մէջ պր. ­Տու­զի­նաս անդ­րա­դար­ձաւ ազ­գա­յին յի­շո­ղու­թեան ար­ժէ­քին ու ա­նոր պահ­պան­ման անհ­րա­ժեշ­տու­թեան՝ օ­րի­նակ­ներ բե­րե­լով ոչ միայն Ա­թէն­քի հնա­մեայ պատ­մու­թե­նէն, այ­լեւ՝ ­Հա­յոց ­Ցե­ղաս­պա­նու­թեան օ­րե­րուն ­Սու­րիա ա­պաս­տա­նած հայ բե­կոր­նե­րէն։

Ան դա­տա­պար­տեց փոքր ազ­գե­րու դէմ շղթա­յա­զեր­ծո­ւած եւ այ­սօր ալ շա­րու­նա­կո­ւող բռնու­թիւն­նե­րը՝ շեշ­տե­լով ազ­գե­րու ար­ժա­նա­պա­տո­ւու­թեան եւ մար­դոց ի­րա­ւունք­նե­րուն տէր եւ պաշտ­պան կանգ­նե­լու հրա­մա­յա­կա­նը։ Իր խօս­քը գրա­կան ո­ճով ա­ւար­տե­լով՝ ան ար­տա­սա­նեց եր­կու բա­նաս­տեղ­ծու­թիւն­ներ.- «­Հա­լէպ մայ­րա­քա­ղաքս» եւ «­Տիար­պե­քի­րի պա­րիսպ­նե­րը»։

­Հան­դի­սու­թեան ըն­թաց­քին ար­տա­սա­նո­ւած խօս­քե­րուն կ­՚անդ­րա­դառ­նանք կամ ըն­թեր­ցո­ղի ու­շադ­րու­թեան կը յանձ­նենք ա­ռան­ձինն ու յա­ջոր­դիւ։

Եզ­րա­փա­կե­լով ­Հա­յոց ­Ցե­ղաս­պա­նու­թեան 101րդ ­տա­րե­լի­ցի քա­ղա­քա­կան հան­դի­սու­թիւ­նը՝ օ­րո­ւան հան­դի­սա­վա­րը հան­դի­սա­կան­նե­րուն ներ­կա­յա­ցուց ցու­ցա­կը պե­տա­կան, քա­ղա­քա­կան, դի­ւա­նա­գի­տա­կան, զի­նո­ւո­րա­կան, հո­գե­ւո­րա­կան եւ հա­սա­րա­կա­կան դէմ­քե­րուն, ո­րոնք ի­րենց ներ­կա­յու­թեամբ պաշ­տօ­նա­կան շուք տո­ւին ձեռ­նար­կին։

­Յու­նա­հա­յոց թե­մա­կալ ա­ռաջ­նորդ ­Խո­րէն Արք. ­Տող­րա­մա­ճեա­նի, հայ կա­թո­ղի­կէ հա­ման­քի ա­ռաջ­նորդ ­Յով­սէփ Ծ. ­Վար­դա­պետ ­Պէ­զէ­զեա­նի, հայ ա­ւե­տա­րա­նա­կան հա­մայն­քի ­Վե­րա­պա­տո­ւե­լի ­Վի­գէն ­Չո­լա­քեա­նի, ինչ­պէս նաեւ ­Հայր ­Սուր­բե­րու եւ ­Քա­հա­նայ ­Հայ­րե­րու կող­քին՝ հան­դի­սու­թեան պա­տո­ւոյ հիւ­րե­րու շար­քին էին՝
­Յու­նաս­տա­նի ներ­քին գոր­ծոց նա­խա­րար ­Փա­նաեո­թիս ­Քու­րուպ­լիս։ Ար­տա­քին գոր­ծոց նա­խա­րա­րու­թեան ներ­կա­յա­ցու­ցիչ Եոր­ղոս ­Փու­քա­մի­սաս։

­Կու­սակ­ցու­թեանց ներ­կա­յա­ցու­ցիչ­ներ՝ ­Նոր ­Հան­րա­պե­տու­թիւն – Օլ­ղա ­Քե­ֆա­լոեա­նի։ ԱՆԵԼ՝ ­Տի­միթ­րիոս Ար­ղի­րո­փու­լոս։ ­Կեդ­րոն կու­սակ­ցու­թեան նա­խա­գահ ­Վա­սի­լիս ­Լե­վեն­տիս։ Ե­րես­փո­խան­ներ.- ­Հա­յաս­տա­նի ե­րես­փո­խան Ա­րա­գած Ա­խո­յեան, ­Նոր ­Հան­րա­պե­տու­թիւն՝ Եոր­ղոս ­Ֆոր­ցա­քիս, ­Սի­րի­զա՝ Եոր­ղիա Են­նիա, ­Նոր ­Հան­րա­պե­տու­թիւն՝ Եոր­ղոս ­Քու­մու­ցա­քոս, ­Հա­մայ­նա­վար կու­սակ­ցու­թիւն՝ Ս­թաւ­րոս ­Թա­սոս։ ­Դես­պան­ներ եւ դի­ւա­նա­գի­տա­կան ներ­կա­յա­ցու­ցիչ­ներ.- ­Ռու­սաս­տան, Պոս­նիա ­Հեր­ցե­կո­վի­նա, ­Նի­կե­րիա, ­Վե­նե­զո­ւէ­լա։
Փի­րէա­յի փոխ մարզ­պետ Եոր­ղոս ­Ղաւ­րի­լիս, ­Փի­րէա­յի քա­ղա­քա­պետ Եա­նիս ­Մո­րա­լիս, ­Վի­րո­նա­յի ներ­կա­յա­ցու­ցիչ ­Քա­թե­րի­նա Ա­տա­մո­փու­լու եւ Ա­թէն­քի փոխ-քա­ղա­քա­պետ ­Փի­նե­լո­փի ­Քու­մա։ ­Զի­նո­ւո­րա­կան­ներ.- ընդ­հա­նուր պաշտ­պա­նու­թեան գլխա­ւոր շտա­պի ներ­կա­յա­ցու­ցիչ ­Վե­լի­սա­րիոս ­Փա­փաս, ոս­տի­կա­նու­թեան ներ­կա­յա­ցո­ւիչ ­Լա­լու­սիս, ծո­վա­յին ու­ժե­րու ներ­կա­յա­ցու­ցիչ ­Խա­րա­լամ­պոս ­Փա­փա­տո­փու­լոս, պաշտ­պա­նու­թեան նա­խա­րա­րու­թեան եւ բա­նա­կի ընդ­հա­նուր հրա­մա­նա­տա­րու­թեան կող­մէ՝ փոխ-զօ­րա­վար ­Թո­մա­յի­տիս, օ­դա­յին ու­ժե­րու կող­մէ՝ ­Ֆուս­թաե­րա­քիս։

­Յու­նաս­տա­նի Ար­քե­պիս­կո­պո­սի ներ­կա­յա­ցու­ցիչ ­Տի­միթ­րիոս, Ա­թէն­քի ռաբ­բու­նա­պե­տը, պոն­տա­կան, ա­սո­րա­կան եւ փոքր-ա­սիա­կան մար­մին­նե­րու ներ­կա­յա­ցու­ցիչ­ներ։

­Հան­դի­սու­թեան ա­ւար­տին, ներ­կա­նե­րու խուռ­նե­րամ թա­փօ­րը ուղ­ղո­ւե­ցաւ դէ­պի ­Սին­տաղ­մա­յի Ան­ծա­նօթ ­Զի­նո­ւո­րի դամ­բա­րա­նը, ուր յա­նուն ­Յու­նաս­տա­նի հա­յու­թեան եւ ­Մեծ Ե­ղեռ­նէն վե­րապ­րող մեր ժո­ղո­վուր­դին կա­տա­րո­ւե­ցաւ դափ­նեպ­սա­կի զե­տե­ղում՝ ըն­կեր Հ­րանդ ­Մի­քա­յէ­լեա­նի ձե­ռամբ։

­Նաեւ դափ­նեպ­սակ­ներ զե­տե­ղե­ցին ­Յու­նա­կան կա­ռա­վա­րու­թեան, ­Յու­նաս­տա­նի ­Խորհր­դա­րա­նի, Ատ­տի­կէի ­Մարզ­պե­տա­րա­նի, Ա­թէն­քի ­Քա­ղա­քա­պե­տու­թեան ներ­կա­յա­ցու­ցիչ­նե­րը, ինչ­պէս նաեւ Հ.Հ. ­Յու­նաս­տա­նի դես­պա­նը, ­Պոն­տոս­ցի­նե­րու, Ա­թէն­քի Հ­րէա­կան գա­ղու­թի եւ Ա­սո­րի­նե­րու ներ­կա­յա­ցու­ցիչ­նե­րը։

Յաւելեալ նկարներ դիտել՝ Ազատ Օրի դիմատետրին մէջ https://www.facebook.com/azad.or.3/posts/1201746123183583

 

Հա­յոց Ցե­ղաս­պա­նու­թեան 101րդ տա­րե­լի­ցի ո­գե­կո­չա­կան ձեռ­նարկ Թե­սա­ղո­նի­կէի մէջ

Է­լէ­նի Թէո­խա­րուս. «Իւ­րա­քան­չիւր ա­զատ մարդ Ս­տե­փա­նա­կեր­տի քա­ղա­քա­ցի է»

Կեդ­րո­նա­կան Մա­կե­դո­նիոյ եւ Յու­նաս­տա­նի Հ.Յ.Դ. Հայ Դա­տի Յանձ­նա­խում­բի հա­մա­կազ­մա­կեր­պու­թեամբ, Թե­սա­ղո­նի­կէի «Ի. Վե­լի­տիս» սրա­հէն ներս տե­ղի ու­նե­ցաւ Հա­յոց Ցե­ղաս­պա­նու­թեան 101րդ տա­րե­լի­ցի ո­գե­կո­չա­կան քա­ղա­քա­կան ձեռ­նար­կը։

20րդ դա­րու սկիզ­բին, հայ ազ­գին դէմ Օս­մա­նեան Թուր­քիոյ կող­մէ գոր­ծադ­րո­ւած բռնու­թեան, տե­ղա­հա­նու­թեան, ջար­դե­րու ու մա­հո­ւան եր­թե­րու պատ­մա­կան փաս­տե­րուն, ինչ­պէս նաեւ Պոն­տո­սի յոյ­նե­րու եւ այլ քրիս­տո­նեայ ազ­գե­րու բնակ­չու­թեան դէմ սան­ձա­զեր­ծո­ւած հա­լա­ծանք­նե­րուն շուրջ անդ­րա­դար­ձաւ օ­րո­ւա նա­խա­գահ Վի­գէն Տէ­րէեա­նը շեշ­տե­լով, թէ Թուր­քիա մին­չեւ այ­սօր յա­մա­ռօ­րէն կը մեր­ժէ մարդ­կու­թեան դէմ ի­րա­գոր­ծած իր ոճ­րա­գոր­ծու­թիւ­նը, մինչ նե­ցուկ կը կանգ­նի Ատր­պէյ­ճա­նի յար­ձա­կում­նե­րուն՝ Լեռ­նա­յին Ղա­րա­բա­ղի ժո­ղո­վուր­դին դէմ։

Է­լէ­նի Թէո­խա­րուս
Է­լէ­նի Թէո­խա­րուս

Օ­րո­ւան բա­նա­խօսն էր Կիպ­րո­սի եւ­րոե­րես­փո­խան, հա­յու­թեան հա­ւա­տա­րիմ բա­րե­կա­մու­հի եւ Ար­ցա­խի ժո­ղո­վուր­դի ջերմեռանդ պաշտ­պան տոքթ. Է­լէ­նի Թէո­խա­րուս, որ իր խօս­քին մէջ անդ­րա­դար­ձաւ 1915ի հե­տե­ւանք­նե­րուն եւ Ս­փիւռ­քի ու յատ­կա­պէս Յու­նաս­տան եւ Կիպ­րոս ա­պաս­տա­նած հայ գաղ­թա­կան­նե­րուն, յի­շեց­նե­լով բո­լո­րին Կիպ­րո­սի մէջ «­Մել­գո­նեան» վար­ժա­րա­նի թան­կա­գին գոր­ծու­նէու­թիւ­նը։

Բա­նա­խօ­սը շեշ­տեց, թէ այ­սօր ալ Կիպ­րո­սի մէջ ծաղ­կուն հա­մայնք ու­նինք, որ տե­ղա­կան հա­սա­րա­կու­թեան հար­ցե­րուն մաս­նա­կից է, ու կը պայ­քա­րի Կիպ­րո­սի յոյ­նե­րուն հետ կղզիի բռնագ­րա­ւո­ւած հո­ղե­րու ա­զա­տագր­ման հա­մար։ Ան անդ­րա­դար­ձաւ Եւ­րո­պա­կան Խորհր­դա­րա­նի կող­մէ 1987ի Հա­յոց Ցե­ղաս­պա­նու­թեան ճա­նաչ­ման՝ շեշ­տե­լով, թէ ինք կը վա­րէ Եւ­րո­պա­կան Միու­թիւն-­Հա­յաս­տան բա­րե­կա­մու­թեան խմբա­կի նա­խա­գա­հու­թիւ­նը, եւ իր պաշ­տօ­նի բեր­մամբ ճիգ չի խնա­յեր, որ­պէս­զի լոյս աշ­խարհ գան Հա­յոց Ցե­ղաս­պա­նու­թեան բո­լոր տո­ւեալ­նե­րը եւ Թուր­քիա պար­տա­ւո­րո­ւի ճանչ­նա­լու իր գոր­ծած ոճ­րա­գոր­ծու­թիւ­նը, որ­պէս նա­խա­պայ­ման Եւ­րո­պա­կան Միու­թե­նէն ներս իր մուտ­քի ար­տօ­նու­թեան։

Բա­նա­խօ­սը յու­զեց ներ­կա­նե­րը, երբ ի­րեն հա­րա­զատ ո­ճով բա­ցա­գան­չեց՝ «Իւ­րա­քան­չիւր ա­զատ մարդ՝ Ս­տե­փա­նա­կեր­տի քա­ղա­քա­ցի է, իւ­րա­քան­չիւր ա­զատ մարդ Ար­ցա­խի քա­ղա­քա­ցի է»։
Յու­նաս­տա­նի վար­չա­պե­տի եւ հել­լէն կա­ռա­վա­րու­թեան ներ­կա­յա­ցու­ցիչ, ներ­քին գոր­ծոց փոխ-նա­խա­րար (­Մա­կե­դո­նիոյ-Թ­րա­կիոյ) տի­կին Մա­րիա Քո­լիա-­Ցա­րու­խա ներ­կա­նե­րուն փո­խան­ցեց վար­չա­պետ Ա­լեք­սիս Ցիփ­րա­սի, կա­ռա­վա­րու­թեան, ներ­քին գոր­ծոց նա­խա­րար Փա­նաեո­թիս Քու­րուպ­լի­սի եւ ազ­գա­յին պաշտ­պա­նու­թեան նա­խա­րար Փա­նոս Քա­մե­նո­սի ող­ջոյն­նե­րը։

Փոխ-նա­խա­րա­րու­հին դա­տա­պար­տեց Թուր­քիոյ կե­ցո­ւած­քը, որ կը շա­րու­նա­կէ մեր­ժել հա­յե­րուն եւ պոն­տոս­ցի­նե­րուն դէմ գոր­ծո­ւած ցե­ղաս­պա­նու­թիւն­նե­րը, կոչ ուղ­ղե­լով Թուր­քիոյ՝ դադ­րեցնելու իր դրա­ցի եր­կիր­նե­րուն դէմ յար­ձա­կում­նե­րը եւ Կիպ­րո­սի գրա­ւու­մը։

Խօ­սե­լով Ցե­ղաս­պա­նու­թեան հե­տե­ւանք­նե­րուն մա­սին, տի­կին նա­խա­րա­րու­հին օ­րի­նակ բե­րաւ Գեր­մա­նիոյ պա­րա­գան, որ ըն­դու­նեց եւ ճանչ­ցաւ իր գոր­ծած Հո­լո­քոս­թը՝ նշե­լով, թէ այս ձե­ւով կը պաշտ­պա­նուին հե­տա­գայ սե­րունդ­նե­րը, որ­պէս­զի դար­ձեալ կա­րե­լի չըլ­լայ կրկնել նման ոճ­րա­գոր­ծու­թիւն­ներ։ «Որ­քան ժա­մա­նակ Թուր­քիա չ­’անդ­րա­դառ­նար թէ նման պատ­մա­կան սխալ­ներ կա­րե­լի չէ մեր­ժել, այն­քան ա­տեն իր կե­ցո­ւած­քը ան­հա­մա­տե­ղե­լի կը մնայ եւ­րո­պա­կան հա­մա­կե­ցու­թեան սկզբունք­նե­րուն հետ» ը­սաւ նա­խա­րա­րու­հին։

Դա­տա­պար­տե­լով հա­յու­թեան դէմ գոր­ծո­ւած ցե­ղաս­պա­նու­թիւ­նը եւ պա­հան­ջե­լով ար­դա­րու­թեան հաս­տա­տու­մը՝ ող­ջոյ­նի խօս­քեր ուղ­ղե­ցին Մա­կե­դո­նիոյ եւ Թ­րա­կիոյ մարզ­պետ Ա­փոս­թո­լոս Ծի­ծի­գոս­թաս, Թե­սա­ղո­նի­կէի փոխ-մարզ­պետ Վու­լա Փա­թու­լի­տու, Յու­նաս­տա­նի մօտ Հ.Հ. դես­պա­նի ներ­կա­յա­ցու­ցիչ պրն. Մա­նու­կեան։ Հ.Յ.Դ. Ե­րի­տա­սար­դա­կան Միու­թեան խօս­քը ուղ­ղեց Խա­չիկ Գա­սա­պեա­ն։

Ձեռ­նար­կը ի­րենց ներ­կա­յու­թեամբ պա­տո­ւե­ցին Թե­սա­ղո­նի­կէի հո­գե­ւոր հո­վիւ Սմբատ Աբղ. Սա­պուն­ճեան եւ Թա­ղա­յին Խոր­հուր­դը, ինչ­պէս նաեւ գա­ղու­թի բո­լոր կա­ռոյց­նե­րը եւ մեծ թի­ւով ժո­ղո­վուրդ։

Ներ­կայ էին Թե­սա­ղո­նի­կէի ե­րես­փո­խան­ներ Սի­րի­զա­յէն՝ Ալ. Թ­րիան­տա­ֆի­լի­տիս, Նոր Հան­րա­պե­տու­թե­նէն՝ Սթ. Քա­լա­ֆա­թիս եւ Գ. Կիւ­լե­քաս, Կեդ­րո­նի կու­սակ­ցու­թե­նէն՝ Ա. Փո­քաս, Փո­թա­միէն Խր. Թա­հիա­յու, Թե­սա­ղո­նի­կէի մետ­րո­պո­լի­տի ներ­կա­յա­ցու­ցիչ հայր Էվ­սէ­վիոս, Կիպ­րո­սի հիւ­պա­տոս Ան­տո­նիս Մանտ­րի­թիս, Գ. զօ­րա­բա­նա­կի ընդ­հա­նուր հրա­մա­նա­տար Ալ­քի­վիա­տիս Ս­թե­ֆա­նիս, պոն­տա­կան մար­մին­նե­րու ներ­կա­յա­ցու­ցիչ­ներ։ Գե­ղա­րո­ւես­տա­կան բա­ժի­նը ստանձ­նած էր ա­մե­րի­կեան «Ա­նա­թո­լիա» քո­լէ­ճի երգ­չա­խում­բը, որ ներ­կա­յա­ցուց ծա­նօթ յօ­րի­նող­նե­րու եր­գեր։

Քա­ղա­քա­կան ձեռ­նար­կի ա­ւար­տին, քա­ղա­քա­կան ներ­կա­յա­ցու­ցիչ­նե­րը, հիւ­րե­րը եւ ժո­ղո­վուր­դը, լուռ քայ­լար­շա­ւով, ուղղո­ւե­ցան Թե­սա­ղո­նի­կէի Գ. զօ­րա­բա­նակ, ուր տե­ղի ու­նե­ցաւ ծաղ­կեպ­սակ­նե­րու զե­տե­ղում։

Εναρκτήριος λόγος του εκπροσώπου της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Βικέν Ντερεγιάν

101η επέτειος της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την Τουρκία-Πολιτική εκδήλωση, 17 Aπριλίου, Θεσσαλονίκη

Κυρίες και κύριοι,
Εκ μέρους της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής σας καλωσορίζω στην κεντρική πολιτική εκδήλωση για την 101η επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Όταν η αδικία γίνεται νόμος, τότε η αντίσταση γίνεται καθήκον…..

Οι συστηματικές εξοντώσεις των Αρμενίων ξεκινούν το 1894 με εντολές του σουλτάνου Abdul Hamid II. Παρόλα αυτά έχει καθιερωθεί ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας η 24η Απριλίου 1915, όταν οι Νεότουρκοι στην Κωνσταντινούπολη συλλαμβάνουν 600 εξέχοντα μέλη της αρμενικής κοινότητας της Πόλης τα οποία εκτοπίζονται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης ανατολικά, προς το εσωτερικό της χώρας, όπου και εκτελούνται. Είναι το σημείο εκκίνησης ενός από τα πιο φρικτά εγκλήματα που διαπράχθηκε στη νεώτερη Ιστορία.
Βρισκόμαστε στο 2ο έτος του Μεγάλου Πολέμου. Η Οθωμανική Αυτοκρατορία πνέει τα λοίσθια και σε μια ύστατη προσπάθεια να βρεθεί στο κέντρο των εξελίξεων συμμαχεί με τις Κεντρικές Δυνάμεις.
Η πάλαι ποτέ κραταιά Αυτοκρατορία των Σουλτάνων είναι σκιά του εαυτού της. Το κίνημα των Νεότουρκων προσπαθεί να προβάλλει τον εκτουρκισμό της Αυτοκρατορίας. Την διακυβέρνηση έχει αναλάβει η τριανδρία των Ταλαάτ Πασά, Ενβέρ Πασά και Τζεμάλ Πασά, οι οποίοι έχουν αποφασίσει πως η παρουσία των Αρμενίων δημιουργεί πρόβλημα στην τουρκοποίηση της Μικράς Ασίας και στα σχέδια του παντουρανισμού, της δημιουργίας δηλαδή ενός υπερκράτους στο οποίο θα ανήκουν όλες οι τουρκικές φυλές.
Από την έναρξη του Πολέμου, οι Τούρκοι κατηγορούσαν τους Αρμένιους ως συνεργάτες των Ρώσων. Το σχέδιο ενορχηστρώνεται με ακρίβεια στην Κωνσταντινούπολη. Τον Φεβρουάριο του 1915 με εντολή του Ενβέρ Πασά οι Αρμένιοι μεταξύ 20 και 45 ετών αποστρατεύονται από τον Οθωμανικό στρατό και οδηγούνται για καταναγκαστικά έργα στα διαβόητα «τάγματα εργασίας». Διαδίδεται πως οι Αρμένιοι έχουν συμμαχήσει με τον εχθρό και σκοπεύουν να εξεγερθούν. Τελικά η σύλληψη αποφασίζεται για τις 24 Απριλίου, μια ημέρα πριν την απόβαση των Συμμάχων στην Καλλίπολη.
Αυτό ήταν και το πρελούδιο της εξόντωσης, αφού πλέον η τριανδρία των Νεότουρκων είναι πεπεισμένη πως οι Αρμένιοι πρέπει να εκδιωχθούν από την Ανατολία και να οδηγηθούν στην έρημο της Συρίας.
Το Μάιο του ίδιου έτους, ψηφίζεται ο νόμος περί αναγκαστικών εκτοπίσεων, σύμφωνα με τον οποίο κάθε Οθωμανός υπήκοος που θεωρούνταν απειλή για την εθνική ασφάλεια έπρεπε να μεταφερθεί σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Το νόμο αυτό θα συνοδεύσει ένας δεύτερος για την κατάσχεση των περιουσιών των Αρμενίων που ¨εγκατέλειπαν¨ τις εστίες τους. Τα στρατόπεδα συγκέντρωσης βρίσκονταν κοντά στα σημερινά σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία και το Ιράκ και υπολογίζονται σε 25, υπό τη διοίκηση του Σουκρού Καγιά, το δεξί χέρι του Ταλαάτ Πασά.
Οι δρόμοι του θανάτου προς τη Συρία δεν μένουν απαρατήρητοι από τη Δύση. Οι ξένες εφημερίδες της εποχής σε καθημερινή βάση μεταδίδουν πληροφορίες για «σχεδιασμένη επιχείρηση εξόντωσης των Αρμενίων» και περιγράφουν εκατόμβες θυμάτων στους δρόμους προς τη Συρία και τον ποταμό Ευφράτη.
Στις 24 Μαΐου οι Σύμμαχοι με κοινή διακοίνωση προειδοποιούν την Πύλη ότι έχουν γνώση για τις δολοφονίες και τα εγκλήματα που διαπράττονται εναντίον των Αρμενίων και πως η οθωμανική ηγεσία θα θεωρηθεί ως μόνη υπεύθυνη για αυτά.
Ακόμη και οι Γερμανοί σύμμαχοι των Οθωμανών, που βρίσκονταν στην περιοχή για την κατασκευή του σιδηροδρόμου Κωνσταντινούπολης-Βαγδάτης δεν κρύβουν τον αποτροπιασμό τους για τις εξελίξεις, αναφέροντας επί λέξη πως είναι «φρικτό να πρέπει να μένει κανείς σιωπηλός μπροστά σε αυτό το κτηνώδες έγκλημα».
Ενδιαφέρουσα είναι η αναφορά του Ουίνστον Τσώρτσιλ ο οποίος κάνει λόγο για διοικητικό ολοκαύτωμα, χρησιμοποιώντας τον όρο τρεις δεκαετίες πριν τη ναζιστική θηριωδία, αναφερόμενος σε οργανωμένο σχέδιο εξόντωσης των χριστιανικών πληθυσμών της Μικράς Ασίας.
Αυτά ήταν ο ένας τρόπος αφανισμού των Αρμενίων. Στον Πόντο, οι Τούρκοι στοιβάζουν τα παιδιά σε βάρκες και τα πνίγουν στα ανοικτά της Τραπεζούντας, ενώ πιο αποδοτική μέθοδος σύμφωνα με τον Χασάν Μαρούφ, αξιωματικό του οθωμανικού στρατού, ήταν οι μαζικοί εμπρησμοί.
Στις δίκες της Τραπεζούντας το 1918, που οι Νεότουρκοι δικάζονται για τη συμμετοχή της Αυτοκρατορίας στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Μαρούφ αναφέρει στη 12σέλιδη κατάθεσή του ότι Τούρκοι αιχμάλωτοι τρελάθηκαν βλέποντας τους Αρμένιους να καίγονται ζωντανοί και πως η οσμή της καμμένης ανθρώπινης σάρκας παρέμεινε έντονη για πολλές μέρες. Ο Εϊτάν Μπελκίντ, επίσης αξιωματικός του Οθωμανικού στρατού, παραδέχθηκε πως είδε 5.000 Αρμένιους να καίγονται ζωντανοί.
Άλλη μέθοδος που εφάρμοσαν οι Τουρκικές Αρχές για να αφανίσουν τους Αρμένιους ήταν τα τοξικά αέρια και τα φάρμακα. Στις δίκες της Τραπεζούντας αναφέρεται πως ο δρ. Σαΐμπ χορηγούσε μορφίνη σε παιδιά ενώ οι γιατροί, Φουάντ και Αντνάν κατέθεσαν ότι χρησιμοποίησαν δύο σχολεία στα οποία συγκέντρωναν παιδιά τα οποία εξοντώθηκαν με χρήση τοξικών αερίων.
Εκτός από τους ανθρώπους, θύμα της τουρκικής μανίας είναι και ο πολιτισμός των Αρμενίων, καθώς καταστρέφονται σχεδόν όλα τα μνημεία στην Ιστορική Αρμενία, και πλέον μόνον τα ερείπια μαρτυρούν την τρισχιλιετή παρουσία των γηγενών Αρμενίων. Το 1974 η UNESCO υπολόγισε πως από τα 913 ιστορικά κτίρια των Αρμενίων στην Τουρκία, τα 464 καταστράφηκαν ολοσχερώς, 252 υπέστησαν ανεπανόρθωτες ζημίες, και τα υπόλοιπα 197 χρειάζονταν άμεσα επισκευές.
Η Αρμενική Γενοκτονία είναι ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός της Ιστορίας. Και όμως, μέχρι και σήμερα παρόλη την τερατωδία του εγκλήματος, θεωρείται από κάποιους αμφίβολη, και αυτό ενισχύεται από το γεγονός της αξιοσημείωτης ατιμωρησίας. Και αυτή ακριβώς η ατιμωρησία, είναι μία κατάσταση που προσδίδει στην Αρμενική Γενοκτονία ακόμα μία ξεχωριστή διάκριση. Το επίσημο τουρκικό κράτος από το παρελθόν μέχρι και σήμερα αρνείται πεισματικά την αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας, διαστρεβλώνοντας τα γεγονότα. Σε αυτό το σύνδρομο της άρνησης περιλαμβάνονται όλα τα βασικά συστατικά μιας Γενοκτονίας, δηλαδή της προμελέτης, της πρόθεσης να εξολοθρευθούν τα θύματα και της άμεσης εμπλοκής των κεντρικών αρχών στην οργάνωση και την εκτέλεση της ολοσχερούς καταστροφής του στοχοποιημένου πληθυσμού.
Η Γενοκτονία όμως συνεχίζεται και αποτελεί πλέον ένα διαρκές έγκλημα.
-Ο φωτογραφικός φακός απαθανατίζει Αζέρους στρατιώτες, αδέλφια των Τούρκων, να καταστρέφουν δεκάδες χιλιάδες khachkar στο ιστορικό νεκροταφείο της πόλης Jugha στο Nakhinchevan.
-Αζέρος αξιωματικός σε άσκηση του ΝΑΤΟ στην Ουγγαρία αποκεφάλισε με τσεκούρι στον ύπνο του τον Αρμένιο αξιωματικό Gurgen Markarian, και σήμερα σαν εθνικός ήρωας κυκλοφορεί ελεύθερος στο Αζερμπαϊτζάν.
-Τουρκικές δικτατορικές κυβερνήσεις, κληρονόμοι των Οθωμανών και των Νεότουρκων, συλλαμβάνουν και βασανίζουν, ακόμα και Τούρκους λόγιους, συγγραφείς και δημοσιογράφους επειδή τολμούν να αναφερθούν στο θέμα της αναγνώρισης Αρμενικής Γενοκτονίας.
-Είδαμε και τον Αρμένιο δημοσιογράφο Hrant Dink να δολοφονείται….
-Πριν από λίγες ημέρες, το βράδυ της 1ης Απριλίου 2016, οι στρατιωτικές δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν εισέβαλαν στην αυτόνομη, από το 1991, Δημοκρατία του Ναγκόρνο Καραμπάχ, παραβιάζοντας τη συμφωνία κατάπαυσης πυρός που είχε υπογραφεί το Μάιο του 1994, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στα παραμεθόρια Αρμενικά χωριά με πυραύλους, εισβάλοντας σε αυτά και σκοτώνοντας για μία ακόμη φορά άμαχο πληθυσμό. Σύμφωνα με επίσημες αναφορές στο πλευρό των Αζέρων βρίσκονται δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους και των Γκρίζων Λύκων της Τουρκίας.
Πέρυσι με την συμπλήρωση 100 χρόνων από την Αρμενική Γενοκτονία, πληθώρα αναγνωρίσεων και δράσεων έλαβε χώρα σε όλο τον κόσμο. Σε αυτό το σημείο νιώθω την υποχρέωση να μεταφέρω την ευγνωμοσύνη του Αρμενικού λαού προς το ελληνικό κοινοβούλιο που πριν από 20 χρόνια προχώρησε στην επίσημη αναγνώριση της Γενοκτονίας. Μάλιστα η Ελλάδα με νόμο προστέθηκε στις χώρες που πλέον ποινικοποιούν την άρνηση της Γενοκτονίας.
Το γεγονός ότι η Γενοκτονία των Αρμενίων εξακολουθεί να είναι επίκαιρη οφείλεται στους διαρκείς αγώνες του Αρμενικού λαού, της Αρμενικής Διασποράς που με υπομονή και πείσμα ενάντια στα παγκόσμια συμφέροντα των κρατών επιμένουμε και βρίσκουμε ανταπόκριση. Επιμένουμε, διότι το πείσμα μας τροφοδοτείται διαρκώς από το αίσθημα δικαιοσύνης και αξιοκρατίας. Επιμένουμε, διότι πρόκειται για ένα διαρκές έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, και είναι ντροπή για την ανθρωπότητα σήμερα, στον 21ο αιώνα να υπάρχει τόσο μίσος. Αίσθημα που τροφοδοτείται διαρκώς εξαιτίας της ποιότητας της Παιδείας που προσφέρει το Τουρκικό κράτος στα παιδιά της. Η Τουρκία πρέπει να συμφιλιωθεί με το παρελθόν της, ώστε να συνυπάρχουν αρμονικά οι λαοί. Πρέπει να κατανοήσει ότι οι ρίζες της Αρμενικής Γενοκτονίας βρίσκονται τόσο βαθειά στις πηγές της ιστορίας, καθώς και στην συνείδηση μας, που καθιστά οποιαδήποτε απόπειρα διαγραφής της από την Ιστορία και από την κοινή μας μνήμη καταδικασμένη σε αποτυχία.
Φτάνοντας στο τέλος θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας κάποιες προσωπικές μου σκέψεις, να σας μιλήσω για την Γενοκτονία μέσα μου… Ομολογώ ότι στην προσπάθειά μου να συντάξω τούτο το κείμενο, με κατέκλυσε πληθώρα συναισθημάτων και αναμνήσεων, διότι βλέπετε μπορεί η Γενοκτονία να έγινε πριν 101 χρόνια, όμως δεν σας μιλώ για κάποιους άγνωστους ανθρώπους που ήταν μάρτυρες της, που σφαγιάσθηκαν ή εκτοπίστηκαν βίαια. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Θεσσαλονίκη, όχι όμως από επιλογή. Σήμερα βρίσκομαι εδώ γιατί, πριν από 100 και πλέον χρόνια, οι Οθωμανοί και οι Νεότουρκοι, αποφάσισαν ότι οι πρόγονοί μου δεν είχαν δικαίωμα να ζουν στα εδάφη που γεννήθηκαν. Έπρεπε με κάθε τρόπο και κόστος να εξολοθρευθούν. Στέκομαι σήμερα μπροστά σας ως εγγονός αυτών που κατάφεραν να επιβιώσουν…, κατάφεραν να επιζήσουν και να μου διηγηθούν όσα έζησαν και είδαν, αλλά και ως απόγονος αυτών που δεν τα κατάφεραν και συγκαταλέγονται στο 1.500.000 θύματα της Γενοκτονίας. Και πιστέψτε με, πρόκειται για γεγονότα που στην θέα τους και ο Θεός έκλεισε τα μάτια Του….. Και στην πόλη μας σήμερα δυστυχώς, βρίσκεται το λεγόμενο σπίτι του Κεμάλ, το οποίο σαν μουσείο πια, αποτελεί πόλο έλξης για Τούρκους τουρίστες που έρχονται να αποδώσουν φόρο τιμής στον εθνικό τους ήρωα…… Οι δικοί μου ήρωες όμως, οι δύο μου παππούδες, είναι θαμμένοι λίγο πιο πάνω, στην τελευταία τους κατοικία, τα Αρμενικά νεκροταφεία. Τα μάτια τους έκλεισαν, αλλά η ψυχή τους ακόμα αναζητά δικαιοσύνη, τις μνήμες τους τις κουβαλώ τώρα εγώ, η φρίκη που είδαν, είναι στα μάτια μου πια, οι ανοιχτές τους πληγές με πονούν ακόμα, για αυτό δεν μπορώ να ξεχάσω. Στέκομαι σήμερα μπροστά σας επειδή η Τουρκία απέτυχε, και θα φροντίσω και τα παιδιά μου να βρίσκονται αύριο εδώ. Η Αρμενία μας από εδώ ξεκινάει, από τους τάφους των παππούδων μας και φτάνει μέχρι τους τάφους των παλληκαριών που απελευθέρωσαν το Αρτσάχ και ακόμα το υπερασπίζονται.
Σε αυτούς αφιερώνω τη σημερινή μου ομιλία και ορκίζομαι στην ιερή τους μνήμη πως θα θυμάμαι και θα διεκδικώ!

Հա­յոց ­­Ցե­ղաս­պա­նու­թեան 101րդ ­տա­րե­լի­ցի քա­ղա­քա­կան ձեռ­նար­կը Ա­լեք­սանտ­րու­պո­լի­սի մէջ
­

­Շա­բաթ՝ 16 Ապ­րի­լին, Ա­լեք­սանտ­րու­պո­լի­սի «Է­փի­մե­լի­թի­րիօ Էվ­րու» սրա­հէն ներս նշո­ւե­ցաւ ­­Հա­յոց ­­Ցե­ղաս­պա­նու­թեան 101րդ ­տա­րե­լի­ցը։
­­Ձեռ­նար­կին ներ­կայ գտնո­ւե­ցան քա­ղա­քի փոխ-քա­ղա­քա­պե­տը, պե­տա­կան-քա­ղա­քա­կան դէմ­քեր, յոյն կա­թո­ղի­կէ ե­կե­ղեց­ւոյ հո­գե­ւոր հո­վի­ւը, ­­Մա­կե­դո­նիոյ եւ Թ­րա­կիոյ հո­գե­ւոր հո­վիւ ­­Պա­րէտ Քհնյ. ­­Խա­չե­րեան, Հ.Հ. հիւ­պա­տոս տիկ. ­­Մա­րիամ ­­Յա­րու­թիւ­նեան, Ազ­գա­յին ­­Վար­չու­թեան ներ­կա­յա­ցու­ցիչ­նե­ր պրն. ­­Թագ­ւոր ­­Յո­վա­կի­մեան եւ տիկ. ­­Զա­պէլ Այ­վա­զեան, Հ.Յ.Դ. Կ.Կ.ի ներ­կա­յա­ցու­ցիչ ընկ. Ատ­րիկ Ս­տե­փա­նեան եւ ներ­կա­յա­ցու­ցիչ­ներ ­­Մա­կե­դո­նիոյ եւ Թ­րա­կիոյ բո­լոր կա­ռոյց­նե­րու։
­­Բա­ցու­մը կա­տա­րեց ընկ. ­­Վարգ­կէս ­­Մա­րու­գեան՝ խնդրե­լով մէկ վայր­կեա­նի յոտն­կայս լռու­թեամբ յար­գել ­Ցե­ղաս­պա­նու­թեան եւ ­­Ղա­րա­բա­ղի զո­հե­րու յի­շա­տա­կը։
Ան իր խօս­քին մէջ ի մի­ջի այ­լոց ը­սաւ.- «­Մեզ չեն կրցած ոչն­չաց­նել, մենք կանք ու պի­տի շա­րու­նա­կենք մեր պայ­քա­րը», ու անդ­րա­դար­ձաւ Ո­ւի­լիըմ ­Սա­րո­յեա­նի խօս­քե­րուն՝ «միայն եր­կու հայ ալ գտնուին աշ­խար­հի վրայ, պի­տի կա­րե­նան ստեղ­ծել մեծ ­­Հա­յաս­տա­նը»։
Ա­պա՝ հրա­ւի­րեց Հ.Հ. հիւ­պա­տոս տիկ. ­­Մա­րիամ ­­Յա­րու­թիւ­նեա­նին, որ ինք կար­դաց Հ.Հ. լիա­զօր դես­պան ­­Գա­գիկ ­­Ղա­լա­չեա­նի ող­ջոյ­նի խօս­քը։ Ո­ղջոյ­նի խօս­քեր ար­տա­սա­նե­ցին նաեւ Էվ­րո­սի փոխ-մարզ­պետ պրն. ­­Տի­միթ­րիոս ­­Փեթ­րո­վիչ, ­­Սի­րի­զա կու­սակ­ցու­թեան ե­րես­փո­խան պրն. Եոր­ղիոս ­­Քաի­սաս, ­­Նէա ­­Տի­մոք­րա­թիա կու­սակ­ցու­թեան ե­րես­փո­խա­ն պրն. ­­Տի­մոս­խա­քիս Ա­նաս­թա­սիո­սի գոր­ծա­կա­լը, որ կար­դաց ա­նոր ու­ղար­կած ող­ջոյ­նի գի­րը։ ­­Նա­խա­գա­հը տոքթ. Է­լէ­նի ­­Թէո­խա­րու­սի կեն­սագ­րա­կա­նը կար­դաց եւ բեմ հրա­ւի­րեց զայն։

Է­լէ­նի ­­Թէո­խա­րու­ս
Է­լէ­նի ­­Թէո­խա­րու­ս

Ան իր խօս­քին մէջ ը­սաւ, թէ հպարտ հա­յու­հի կը զգայ, դա­տա­պար­տեց ­­Թուր­քիոյ կե­ցո­ւած­քը, ը­սե­լով թէ ­Թուր­քիա տա­կա­ւին կ­­՚ար­հա­մար­հէ իր քա­ղա­քա­ցի­նե­րուն մարդ­կա­յին ի­րա­ւունք­նե­րը, դե­ռ ­պար­տք­ է ճանչ­նալ­ու ցե­ղաս­պա­նու­թիւ­նը եւ չի կրնար Եւ­րո­պա­յին դու­ռը զար­նել, երբ տա­կա­ւին կը կա­տա­րէ մեղմ ցե­ղաս­պա­նու­թիւն­ներ։
Եր­կար անդ­րա­դարձ ը­րաւ հայ ազ­գի պատ­մու­թեան, Ա­տա­նա­յի ջար­դե­րէն մին­չեւ ցե­ղաս­պա­նու­թեան վատ օ­րե­րը։
«­­Լու­ծու­մը յա­ռաջ պի­տի գայ, երբ ճնշում­նե­րը պի­տի սաստ­կա­նան ­­Թուր­քիոյ դէմ բո­լոր եր­կիր­նե­րէ։ Ար­ժա­նա­պա­տո­ւու­թեան հարց է բո­լոր մարդ­կու­թեան հան­դէպ։ ­­Կը պա­հան­ջենք ար­դա­րու­թիւն, որ խա­ղա­ղու­թիւ­նը տի­րա­պե­տէ։ ­Նաեւ շեշ­տեց անհ­րա­ժեշ­տու­թիւ­նը Ար­ցա­խի միաց­ման ­­Հա­յաս­տա­նի հետ։
­Եզ­րա­փա­կե­լով՝ ան ը­սաւ.- «­Պի­տի շա­րու­նա­կենք մեր ջան­քե­րը Ար­ցա­խի հա­մար, ­­Հա­յաս­տա­նի յա­ռաջ­դի­մու­թեան հա­մար, իր լե­զո­ւին հա­մար եւ ին­չու չէ իր Եւ­րո­պա­ մուտ­քին հա­մար»։
­­Խօս­քի ա­ւար­տին Ա­լեք­սանտ­րու­պո­լի­սի ­­Թա­ղա­յին ­­Խորհր­դոյ ա­տե­նա­պետ պրն. Գ­րի­գոր ­­Գուր­պա­նեան յատ­կան­շա­կան նուէր մը պար­գե­ւեց ի­րեն։
­­Յա­ջոր­դեց գե­ղա­րո­ւես­տա­կան բա­ժին աս­մուն­քով՝ տիկ. ­­Կա­րի­նէ ­­Դա­ւի­թեա­նի կող­մէ ­­Պա­րոյր ­­Սե­ւա­կի «­­Գա­րուն ա ձիւն ա Ա­րել», եւ պրն. Հ­րայր ­­Տաղ­լեան եր­կու եր­գե­րով՝ «պի­տի գնանք» եւ «­­Ղա­րա­բաղ»։
Ա­պա՝ բո­լոր ներ­կա­նե­րը յա­ռա­ջա­ցան Ս. ­­Կա­րա­պետ ե­կե­ղե­ցոյ բա­կը, ուր կա­տա­րո­ւե­ցաւ դափ­նեպ­սակ­նե­րու զե­տե­ղում­ներ խաչ­քա­րի յու­շա­կո­թո­ղի առ­ջեւ։
­Դափ­նեպ­սակ­նե­րը զե­տե­ղե­ցին՝ Հ.Հ. հիւ­պա­տոս տիկ. ­­Մա­րիամ ­­Յա­րու­թիւ­նեան, Ազ­գա­յին ­­Վար­չու­թեան կող­մէ պրն. ­­Թագ­ւոր ­­Յո­վա­կի­մեան, ­­Հայ ­­Դա­տի ­­Յանձ­նա­խում­բի կող­մէ ընկ. ­­Հայկ ­­Չի­չե­կեան, Ա­լեք­սանտ­րու­պո­լի­սի ­­Թա­ղա­յին ­­Խոր­հուր­դի ա­տե­նա­պետ պրն. Գ­րի­գոր ­­Գուր­պա­նեան։

­Հա­յոց ­Ցե­ղաս­պա­նու­թեան 101րդ ­տա­րե­լի­ցին նո­ւի­րո­ւած ձեռ­նարկ­նե­րը կը շա­րու­նա­կո­ւին

Այդ­պէս՝ Հ. Գթ. ­Խա­չի նա­խա­ձեռ­նու­թեամբ, Ուր­բաթ՝ 22 Ապ­րի­լին ա­ռա­ւօ­տեան ժա­մը 9։30-13։30ին, ա­րիւ­նա­տո­ւու­թիւն պի­տի կա­տա­րո­ւի Ք­սան­թիի ա­կում­բէն ներս (Այ. Է­լէֆ­թե­րիու 54)։
­Յա­ջոր­դա­բար, ­Տի­տի­մո­թի­խօ-Օ­րես­թիա­տա­յի գա­ղու­թի նա­խա­ձեռ­նու­թեամբ, ­Շա­բաթ՝ 23 Ապ­րի­լին ­Նէա Օ­րես­թիա­տա­յի մշա­կու­թա­յին կեդ­րո­նէն ներս պի­տի ցու­ցադ­րո­ւի «Ար­տոյտ­նե­րու ա­գա­րա­կը» ­Թա­վիա­նի եղ­բայր­նե­րու տե­սաե­րի­զը, ե­րե­կո­յեան ժա­մը 19։00ին։
­Վեր­ջա­պէս, ­Կի­րա­կի՝ 24 Ապ­րի­լին, ­Տի­տի­մո­թի­խո­յի ­Սուրբ ­Գէորգ ե­կե­ղեց­ւոյ մէջ տե­ղի պի­տի ու­նե­նայ ե­կե­ղե­ցա­կան ա­րա­րո­ղու­թիւն ա­ռա­ւօ­տեան ժա­մը 10։30ին։
­Նոյն օ­րը, Ք­սան­թիի Ս. Աս­տո­ւա­ծա­ծին ե­կե­ղեց­ւոյ մէջ ե­րե­կո­յեան ժա­մը 19։00ին պի­տի ցու­ցադ­րո­ւի տե­ղե­կա­տո­ւա­կան տե­սաե­րիզ մը։
Թղ­թա­կից