Ανακοινωση Τυπου της ΑΕΕ Κυπρου

Στις 17 Σεπτεμβρίου 2015 η Αστυνομία της Τουρκίας, κατά την καταστολή της πρόσφατης Κουρδικής εξέγερσης, προκάλεσε ζημιές στην Αρμενική Καθολική Εκκλησία του Αγίου Κυρακός στον Δήμο Σουρ στην πόλη Ντιγιαρμπακίρ. Η Τουρκική Αστυνομία έκλεψε εικόνες και άλλα εκκλησιαστικά κειμήλια μεγάλης αξίας.

Στις 19 Αυγούστου του 2015 “άγνωστοι” λήστεψαν και έβαλαν φωτιά στο Μοναστήρι του Αγίου Πέτρου στο Σασούν, της επαρχίας Μπάτμαν και βανδάλισαν το γειτονικό Αρμενικό νεκροταφείο, υπό την αδράνεια και αδιαφορία της Τουρκικής Αστυνομίας.

Στις 13 Αυγούστου του 2015 “άγνωστοι” επιτέθηκαν σε Αρμένιους διαδηλωτές, η οποίοι συμμετείχαν σε καθιστική διαμαρτυρία για να σταματήσει η κατεδάφιση του ιστορικού Αρμενικού Ορφανοτροφείου “Καμπ Αρμέν” στα περίχωρα της Κωνσταντινούπολης.

Η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Κύπρου καταδικάζει το τελευταίο και συνεχιζόμενο κύμα βίας εναντίον των Αρμενίων που ζουν στη Τουρκία.

Είναι ενδεικτικό, ότι μετά από έναν αιώνα από την Γενοκτονία των Αρμενίων, η Τουρκία παραμένει μια απρόβλεπτη και επικίνδυνη χώρα.