ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ κ. ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Σχετικά με τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Ερντογάν όπου εκφράζει την λύπη του για τον χαμό όλων των Οθωμανών πολιτών Τούρκων, Κούρδων, Αράβων, Αρμενίων αλλά και για αυτά που αποκαλεί «γεγονότα του 1915», απαντάμε ρητά και απερίφραστα:

Ότι με τις δηλώσεις του αυτές διαστρεβλώνει για ακόμη μια φορά την πραγματικότητα, αγνοώντας το γεγονός ότι η γενοκτονία σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε από τις αρχές της Οθωμανικής και μετέπειτα Τουρκικής Δημοκρατίας.

Ο κ. Ερντογάν ξεχνά ακόμη τα τουρκικά δικαστήρια του 1919 και τις αντίστοιχες καταδικαστικές αποφάσεις των πρωταιτίων…

Επαναλαμβάνει το ίδιο τροπάριο σχετικά με την πρόταση δημιουργίας ομάδας ιστορικών που θα εξετάσουν τα γεγονότα του 1915. Για εμάς, αλλά εν πολλοίς και για τη διεθνή κοινότητα, το θέμα αυτό έχει τεκμηριωθεί, απαντηθεί από πάμπολλους ιστορικούς. Το 1915 η Τουρκία διέπραξε Γενοκτονία σε βάρος 1.500.000 Αρμενίων. Μόνον η Τουρκία και ο κ.Ερντογάν ανατρέχουν ακόμη στα κιτάπια της ιστορίας.

Ο κ. Ερντογάν ενώ προσβλέπει σε ένα κοινό μέλλον χωρίς εχθρότητα όπως αναφέρει υποκριτικά, κρατάει κλειστά τα σύνορα με την Αρμενία, αφήνει ατιμώρητους τους δολοφόνους του Χραντ Ντινκ, αφήνει συστηματικά να καταστρέφονται τα αρμενικά μνημεία και οι εκκλησίες και υποκινεί και στηρίζει τις επιθέσεις των εξτρεμιστών ισλαμιστών στο Κεσάμπ της Συρίας.

Ο κ. Ερντογάν όχι μόνο συνεχίζει να διαστρεβλώνει την ιστορία, αλλά στερεί και από τους απλούς τούρκους πολίτες την δυνατότητα να γνωρίσουν την αλήθεια για τα «γεγονότα» όπως τα ονομάζει του 1915.

Καλούμε τον κ. Ερντογάν να αφήσει τους υποκριτικούς τακτικισμούς και να αναγνωρίσει το έγκλημα της Γενοκτονίας που σχεδίασε και υλοποίησε το κράτος που σήμερα ο ίδιος εκπροσωπεί, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα και την ευθύνη των συνεπειών της γενοκτονίας απέναντι στον αρμενικό λαό.

ΑΡΜΕΝΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

www.ancg.gr