Επιστολές προς το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και την Ομάδα Μινσκ του ΟΑΣΕ απέστειλε η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδας

“Το Αζερμπαϊτζάν παραβιάζει επανειλημμένα τους όρους της τριμερής συμφωνίας κατάπαυσης πυρός της 9ης Νοεμβρίου 2020. Η νέα επίθεση που έχει εξαπολύσει κατά των αρμενικών θέσεων στο Αρτσάχ (Ναγκόρνο Καραμπάχ) με όλμους και drones έχουν ήδη προκαλέσει σημαντικές ανθρώπινες απώλειες στην αρμενική πλευρά.

Το Αζερμπαϊτζάν, με βίαιο τρόπο, και κατά παράβαση της συμφωνίας που έχει το ίδιο προσυπογράψει, επιδιώκει να αποκτήσει τον έλεγχο του διαδρόμου Περτσόρ (Λατσίν, σημείο σύνδεσης της Αρμενίας με το Αρτσάχ), στοχεύοντας στην πλήρη απομόνωση του Αρτσάχ.

Οι επιθέσεις των ενόπλων δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν πραγματοποιούνται ακόμη μια φορά με την άμεση εμπλοκή των τουρκικών drones.

Καλούμε την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Ομάδα Μινσκ του ΟΑΣΕ

– Να καταδικάσει ξεκάθαρα την επίθεση του Αζερμπαϊτζάν, αφήνοντας στην άκρη την αμφίπλευρη πολιτική τοποθέτηση,

– Να καλέσει το Αζερμπαϊτζάν να σταματήσει την συνεχιζόμενη πολιτική εθνοκάθαρσης κατά του γηγενούς αρμενικού πληθυσμού του Αρτσάχ,

– Να βάλει τέλος στη στρατιωτική εμπλοκή της Τουρκίας στη σύγκρουση.

Οι δηλώσεις που υποστηρίζουν την εδραίωση της ειρήνης στην περιοχή είναι σημαντικές, όσο συνοδεύονται από απτά βήματα υπέρ της προστασίας των δικαιωμάτων των λαών και τη διασφάλιση της ειρηνικής ζωής των ανθρώπων και των δικαιωμάτων τους. Ζητάμε από τη διεθνή κοινότητα, τον ΟΗΕ, την ΕΕ και τον ΟΑΣΕ να διασφαλίσουν τα δικαιώματα των Αρμενίων του Αρτσάχ”