ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΑΡΜΕΝΙΚΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΛΑΡΝΑΚΑΣ

Προς 9 Φεβρουαρίου 2021
Αξιότιμο Δήμαρχο Λάρνακας
κ. Ανδρέα Βύρα
Αξιότιμε Δήμαρχε,

Η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Κύπρου θεώρησε πρέπον να ενημερώσει ενδελεχώς το δήμαρχο Λάρνακας και το Δημοτικό της Συμβούλιο για τους λόγους της αίτησης για τη μετονομασία της οδού Boz Kurt (Γκρίζοι Λύκοι) στη Λάρνακα.
Η οργάνωση Γκρίζων Λύκων είναι μια παρακρατική οργάνωση που πρωτοεμφανίστηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’60 και ανέπτυξε παράνομη δράση.
Η ονομασία της οδού αυτής σε Γκρίζοι Λύκοι είναι αθέμιτη όχι μόνο για τους Ελληνοκύπριους και τους Αρμένιους αλλά και για τους Τουρκοκύπριους και για κάθε άνθρωπο που σέβεται τα ιδανικά της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και τις αρχές των Θεμελιωδών Αρχών και του Κράτους Δικαίου. Πρόκειται για μια αδίστακτη εξτρεμιστική οργάνωση όπου η ιδεολογία της βασίζεται στο νεοφασισμό, το ρατσισμό και το ισλαμισμό.
Μεταξύ των στόχων αυτής της παράνομης και επικίνδυνης οργάνωσης είναι οι μειονότητες όπως Αρμένιοι, Κούρδοι, Ασσύριοι, Αλεβήτες κ.ά. Είναι σύνηθες φαινόμενο οι επιθέσεις των ομάδων των Γκρίζων Λύκων στις πιο πάνω ομάδες.
Η Αρμενική διασπορά αντιστέκεται σθεναρά στις απρόκλητες επιθέσεις των Γκρίζων Λύκων όπου Αρμένικα σχολεία και εκκλησίες πυρπολούνται ενώ ρατσιστικά συνθήματα αναγράφονται σε διάφορα σημεία.
Το μίσος, η ξενοφοβία έχουν τυφλώσει την οργάνωση αυτή ενώ έχουν χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική οργάνωση σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το Φεβρουάριο 2019 έχει τεθεί εκτός νόμου στην Αυστρία και τον περασμένο Νοέμβριο τέθηκε πάλι εκτός νόμου στη Γαλλία.
Πρόταση ψηφίσματος που υπέβαλαν από κοινού οι κοινοβουλευτικές ομάδες του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου της Γερμανίας καλεί την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση να εξετάσει το ενδεχόμενο απαγόρευσης του Κινήματος των Γκρίζων Λύκων. Στην αιτιολόγηση του ψηφίσματος, με ευρεία πλειοψηφία, η Οργάνωση χαρακτηρίζεται ρατσιστική, αντιδημοκρατική και αντισημιτική και περιγράφεται ως «απειλή για την εσωτερική ασφάλεια της χώρας».
Αξίζει να αναφέρουμε ότι αυτή η Οργάνωση έχει τεθεί εκτός νόμου και σε μουσουλμανικές χώρες όπως το Αζερμπαϊτζάν και το Καζακστάν.
Η οργάνωση των Γκρίζων Λύκων παλεύει όπως η Γενοκτονία των Αρμενίων να μην αναγνωριστεί παραποιώντας τα ιστορικά γεγονότα. Πρόκειται για την ίδια οργάνωση που αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον Πάπα Παύλο Β ́ και δολοφόνησε εν ψυχρώ τόσο τον Τάσο Ισαάκ όσο και τον Σολωμό Σολωμού.
Μας προκαλεί ιδιαίτερη θλίψη που μια οδός στην αγαπημένη μας πόλη της Λάρνακας φέρει το όνομα μιας τρομοκρατικής, ρατσιστικής, εξτρεμιστικής και παράνομης οργάνωσης που αντιτάσσεται του αγώνα για εφαρμογή των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στον κόσμο.
Η Επιτροπή μας διευκρινίζει ότι δεν έχει πρόθεση να εισηγηθεί τη μετονομασία άλλης οδού στην επαρχία Λάρνακας.
Παρακαλούμε όπως δείτε το αίτημα μας θετικά. Σας ευχαριστούμε.
Για Αρμένικη Εθνική Επιτροπή Κύπρου
Ακόπ Καζαντζιάν
Πρόεδρος