Ερωτηματα σχετικα με τη “συνεντευξη” του πρεσβη του ΑζερμπαΪτζαν

(30 Μαΐου 2014) Επιστολή του Προέδρου της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ευρώπης, Κασπάρ Καραμπετιάν, στον Διευθυντή της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ, σχετικά με τη “συνέντευξη” του πρέσβη του Αζερμπαιτζάν.

Αξιότιμε κ.Διευθυντά,

Στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας σας (tovima.gr) στις 28 Μαΐου 2014, φιλοξενήσατε μια καταχώρηση συνέντευξης του πρέσβη του Αζερμπαϊτζάν κ. Rahman Mustafayev, με την ευκαιρία της επετείου της ανεξαρτησίας της χώρας αυτής.
Δεν θα σχολιάσω τις απαντήσεις του κ. Πρέσβη στις υποτιθέμενες ερωτήσεις που του έχουν τεθεί. Αυτές έχουν σχολιασθεί δεόντως από τον κ. Αρά Μαγκογιάν.
Χρησιμοποιώ τη λέξη υποτιθέμενες, διότι είναι προφανές ότι η καταχώρηση αυτή έγινε με μοναδικό σκοπό να προβάλει τις επίσημες θέσεις του Αζερμπαϊτζάν.

Θέτω μερικά ερωτηματικά και θα περιμένω την ειλικρινή σας απάντηση, διότι εκπροσωπείτε μια από τις πιο ιστορικές εκδόσεις της Ελλάδος, που σεβόταν πάντα τον αναγνώστη του.

– Είναι δεοντολογικά σωστό, αν είναι πραγματική η συνέντευξη, να μην υπάρχει το όνοματου δημοσιογράφου, που θέτει τις ερωτήσεις;

– Ο δημοσιογράφος, αν υπήρχε, είχε μελετήσει καθόλου το θέμα του ή απλά ο σκοπός ήταν η προβολή των απόψεων του κ. Mustafayev; Διότι ο τρόπος και με τη σειρά που γίνονται οι ερωτήσεις, μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι μάλλον το κείμενο εστάλη από τον κ. Mustafayev. Πώς να καταλήξουμε σε διαφορετικό συμπέρασμα όταν ο δημοσιογράφος απλά παρακολουθεί και δεν προσπαθεί να διερευνήσει την αλήθεια;

– Όταν ο κ. Πρέσβης μιλάει για το πολυκομματικό και δημοκρατικό Αζερμπαϊτζάν, πώς εξηγείται το γεγονός, ένας δημοσιογράφος να μη ρωτήσει για το σημερινό καθεστώς στη χώρα, που είναι ένα από τα πιο διεφθαρμένα στον κόσμο;

– Μήπως πρέπει να εξωραϊσθεί η εικόνα του Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα, λόγω πρόσκαιρων ενεργειακών συμφερόντων;

– Δεν θα ήταν δεοντολογικά πιο σωστό να καταχωρηθεί η συνέντευξη σαν πληρωμένη καταχώρηση;

Ελπίζω να λάβω σύντομα την απάντησή σας.

Με τιμή

Κασπάρ Καραμπετιάν

Πρόεδρος

Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ευρώπης