ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

ANC-Greece-Logo-2 Με αφορμή την επίσημη επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Αχμέτ Νταβούτογλου στην Αθήνα, εκφράζουμε για μία ακόμα φορά την αγανάκτηση και την οργή μας, για τη συνεχιζόμενη πολιτική άρνησης της Τουρκίας του αναμφισβήτητου ιστορικού γεγονότος, της Γενοκτονίας 1.500.000 Αρμενίων το 1915.

98 ολόκληρα χρόνια τώρα, οι εκάστοτε ηγεσίες της Τουρκίας ακολουθούν την ίδια παγιωμένη πλέον τακτική της άρνησης και του ψεύδους. Η Τουρκία εκβιάζει κυβερνήσεις και συνειδήσεις, έτσι ώστε να επιτύχει τον σκοπό της, που δεν είναι άλλος από το να αφήσει την αποτρόπαια αυτή πράξη να χαθεί στη λήθη της ιστορίας.

Εκμεταλλευόμενη τις γεωπολιτικές συνθήκες που τότε επικράτησαν και συνέβαλαν στο να καταλαγιάσει γρήγορα η παγκόσμια κατακραυγή κατά της τραγωδίας των Αρμενίων, η Τουρκία έσπευσε να «γράψει» μια εντελώς στρεβλή, δική της εκδοχή της ιστορίας, που δίδαξε στο λαό της και, χρόνια τώρα, αποπειράται να τη σερβίρει και στην παγκόσμια κοινή γνώμη.

Ωστόσο, οι πιέσεις, οι απειλές, οι πολιτικοί και οικονομικοί εκβιασμοί της Τουρκίας, δεν απέδωσαν. Χάρις στον άοκνο αγώνα του Αρμενικού λαού, όλα αυτά τα χρόνια, διεθνείς οργανισμοί, εθνικά κοινοβούλια, πάμπολλες δημοτικές και περιφερειακές αρχές και πολιτείες, όπως και επιστημονικές ενώσεις και προσωπικότητες διεθνούς κύρους αναγνώρισαν ήδη και καταδίκασαν τη Γενοκτονία.

Οι εκάστοτε εκπρόσωποι του τουρκικού κράτους πρέπει να γνωρίζουν ότι θα βρίσκουν σταθερά μπροστά τους τον Αρμενικό λαό – από τη Δημοκρατία της Αρμενίας και το Ορεινό Γαραπάγ, μέχρι την τελευταία γωνιά της Αρμενικής Διασποράς -, ενωμένο και αποφασισμένο όσο ποτέ να διεκδικεί και να αγωνίζεται:

– για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας

– για την ηθική και υλική δικαίωση των θυμάτων της Γενοκτονίας του 1915.

Συνεχίζουμε, λοιπόν, με αμείωτη ένταση τον αγώνα μας και απαιτούμε από το τουρκικό κράτος:

– Την αναγνώριση και καταδίκη της Γενοκτονίας 1.500.000 αθώων Αρμενίων το 1915 και ανάληψη των ευθυνών που αυτή συνεπάγεται.

– Την επιστροφή των παράνομα κατεχομένων ιστορικών αρμενικών εδαφών, στο νόμιμο δικαιούχο τους, τον Αρμενικό λαό.

– Την άμεση άρση του αποκλεισμού που έχει επιβάλλει στη Δημοκρατία της Αρμενίας.

– Να σταματήσει την άκριτη υποστήριξη και τον εξοπλισμό του Αζερμπαϊτζάν, συμβάλλοντας έτσι στις πρωτοβουλίες για εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του ζητήματος του Ορεινού Καραμπάγ.

ΑΡΜΕΝΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

davutoglu 3_16-12-13-Athina1