Στην Ξάνθη η κεντρική περιφερειακή εκδήλωση τιμής και μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων

(radio899.gr) -Ανοιχτή δημόσια πρόσκληση προς όλους να τιμήσουν τις εκδηλώσεις από το μέλος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδας, Α. Στεπανιάν

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδας και το Διακοινοτικό Συμβούλιο των Αρμενικών Κοινοτήτων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης συνδιοργανώνουν εκδηλώσεις μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων την Κυριακή 23 και τη Δευτέρα 24 Απριλίου 2017, στην Ξάνθη.

Είναι η 102η επέτειος της πρώτης Γενοκτονίας του 20ου αιώνα που διαπράχθηκε από την Τουρκική κυβέρνηση των Νεότουρκων σε βάρος του Αρμενικού λαού που κατοικούσε στην επικράτεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Παράλληλα με την κεντρική επετειακή εκδήλωση για την Γενοκτονία, φέτος τιμάται και η επέτειος της συμπλήρωσης των 30 ετών από την αναγνώριση της γενοκτονίας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η Δημοκρατία της Αρμενίας, αλλά και όλες οι Αρμενικές Οργανώσεις που δρουν στην διασπορά, τιμούν την μνήμη των 1.500.000 αθώων θυμάτων και υπενθυμίζουν το ιστορικό χρέος ενός λαού να αναγνωριστεί ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, η Γενοκτονία των Αρμενίων, από το σύνολο των χωρών της διεθνούς κοινότητας και την ίδια την Τουρκία.

Για τα αδιαμφισβήτητα ιστορικά γεγονότα που ορίζουν απόλυτα την έννοια της Γενοκτονίας, για τους- εδώ και έναν αιώνα- αγώνες που δίνουν οι Αρμένιοι σε όλο τον κόσμο για την αναγνώριση της Γενοκτονίας, για την προ τριακονταετίας απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να ανοίξει δρόμους για την επίτευξη του ιστορικού χρέους του Αρμενικού λαού, για την αμέριστη στήριξη του κεντρικού εισηγητή της εκδήλωσης στην Ξάνθη, ευρωβουλευτή κ. Νίκου Ανδρουλάκη εντός του Ευρωκοινοβουλίου στον αγώνα αυτό που ακούραστα δίνουν οι Αρμένιοι αλλά και για τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή και τη Δευτέρα στην Ξάνθη, για τις οποίες απηύθυνε ανοιχτή δημόσια πρόσκληση προς όλους τους συμπολίτες/σες να τις τιμήσουν με την παρουσία τους, μίλησε στην ενημερωτική εκπομπή του Δημοτικού Ραδιοφώνου το μέλος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδας και μέλος της Αρμενικής Κοινότητας Ξάνθης, κ. Αδρινέ Στεπανιάν.

Ακολουθεί αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων και το ηχητικό απόσπασμα από τη συνέντευξη της κ. Α. Στεπανιάν.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων:

Την Κυριακή 23 Απριλίου στις 11:00 στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης θα πραγματοποιηθεί η κεντρική πολιτική εκδήλωση με ομιλία του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη με θέμα «Η σημασία της Γενοκτονίας των Αρμενίων σήμερα. Η ευρωπαϊκή διάσταση».
Τη Δευτέρα 24 Απριλίου από τις 09:30 έως τις 13:30 θα λάβει χώρα η εθελοντική αιμοδοσία που διοργανώνει ο Αρμενικός Σταυρός Ελέους Ξάνθης στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου της Αρμενικής Κοινότητας Ξάνθης (Αγ. Ελευθερίου 54, Ξάνθη). Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν στις 19:00 με την κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο Θυμάτων που βρίσκεται στον προαύλιο χώρο της Αρμενικής Εκκλησίας Ξάνθης.

Ακούστε τη συνέντευξη με την κ. Αδρινέ Στεπανιάν.

Σύνταξη: Κυριακή Οικονόμου

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου