Ανακοίνωση Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Κύπρου – Λευκωσία 27/02/2017 [Διεθνή εντάλματα σύλληψης για τρεις ευρωβουλευτές / Ελένης Θεοχάρους]

(ΑΕΕ Κύπρου) Στις 20 Φεβρουαρίου 2017, οι πολίτες της Δημοκρατίας του Ναγκόρνο Καραμπάχ (Δημοκρατία του Αρτσάχ) πραγματοποίησαν ένα δημοψήφισμα για συνταγματικές αλλαγές του κράτους.

Σαν απάντηση στην επίσκεψη της Κύπριας Ευρωβουλευτού Ελένης Θεοχάρους στο Αρτσάχ ως διεθνής παρατηρητής κατά την διάρκεια του δημοψηφίσματος, το Αζερμπαϊτζάν έχει εκδώσει διεθνή εντάλματα σύλληψης για τρεις ευρωβουλευτές, περιλαμβανομένης και της Ελένης Θεοχάρους. Σύμφωνα με τις αναφορές στον τύπο, το γραφείο της γενικής εισαγγελίας του Αζερμπαϊτζάν έχει περιλάβει την κα. Θεοχάρους, όπως επίσης και τους ευρωβουλευτές Frank Engel (Λουξεμβούργο), και Jaromír Štětina (Τσεχική Δημοκρατία), στην λίστα των πλέον καταζητούμενων ατόμων του Αζερμπαϊτζάν.

Το Αρτσάχ ήταν μέρος της Αρμενίας από αρχαιοτάτων χρόνων, αλλά ενσωματώθηκε το 1923 από τον Στάλιν στο Αζερμπαϊτζάν κατά την διάρκεια της σοβιετικής κυριαρχίας. Το Αζερμπαϊτζάν ως κράτος εμφανίστηκε στον παγκόσμιο χάρτη μόλις το 1918.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 ο γηγενείς αρμένικος πληθυσμός του Αρτσάχ ξεκίνησε ένα θαρραλέο αγώνα ενάντια στην κατοχή του Αζερμπαϊτζάν, ως αποτέλεσμα του οποίου τα πάτρια εδάφη του απελευθερώθηκαν και ο πληθυσμός του διασφαλίστικε από ακόμη μια γενοκτονία κατά του αρμενικού λαού.

Στις 2 Απριλίου του 2016, ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν, εκπαιδευμένος και εξοπλισμένος από την Τουρκία, επιτέθηκε στην Δημοκρατία του Αρτσάχ, αλλά αποκρούστηκε από τις αρμενικές δυνάμεις. Κατά την διάρκεια του τετραήμερου πολέμου, οι Αζέροι διεπράξαν εγκλήματα πολέμου, όπως αποκεφαλισμός Αρμενίων στρατιωτών και σφαγές άμαχων πολιτών. Δυστυχώς η διεθνής κοινότητα δεν απάντησε επαρκής, για να καταδικάσει τoν επιδρομέα.

Αυτό φαίνεται να έχει ενθαρρύνει την κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν, η οποία έχει φτάσει στα όρια πλέον να εκδόσει ένα εξωφρενικό “διεθνές ένταλμα” για την κα. Θεοχάρους.
Η αλαζονεία του αυταρχικού αιμοβόρου καθεστώτος της φατριάς των Αλίγεβ πρέπει κάποια στιγμή να τερματιστεί.

Θα θέλαμε να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας προς την Ελένη Θεοχάρους, την οποία θεωρούμε ως μια θαρραλέα πολιτικό και μεγάλη φίλη των καταπιεσμένων λαών σε όλο τον κόσμο.