ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – Να μην εκδοθεί στο Αζερμπαϊτζάν ο δημοσιογράφος-μπλόγκερ Αλεξάντρ Λάπσιν

Με την φίμωση και την δίωξη του δημοσιογράφου Αλεξάντρ Λάπσιν η Λευκορωσία υιοθετεί την προσφιλή τακτική του Αζερμπαϊτζάν.

Στις 15 Δεκεμβρίου 2016, στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας Μίνσκ, οι αστυνομικές αρχές της χώρας συνέλαβαν τον δημοσιογράφο (μπλόγκερ) Αλεξάντρ Λάπσιν, υπακούοντας πλήρως στα κελεύσματα του Αζερμπαϊτζάν που ζήτησε την έκδοση του δημοσιογράφου.

Πέντε μέρες μετά, η γενική εισαγγελία της Λευκορωσίας εξέδωσε καταδικαστική απόφαση για τον Λάπσιν, ορίζοντας την έκδοση του στο Αζερμπαϊτζάν, χωρίς να λάβει καν υπόψη ότι αυτός δεν είναι πολίτης ούτε της μιας, ούτε της άλλης χώρας!

Είναι γνωστό πως το Αζερμπαϊτζάν αναγνωρίζεται ως ένα κράτος που διώκει ανελέητα τους επικριτές του, είτε είναι δημοσιογράφοι, είτε πολιτικοί αντίπαλοι ή απλοί τουρίστες.

Στόχος αυτή τη φορά ήταν ο ισραηλινό-ρώσος Αλεξάντρ Λάπσιν, ο οποίος έχει επισκεφτεί αρκετές φορές την Δημοκρατία του Αρτσάχ (Καραμπάχ), με σκοπό να δημοσιεύσει ταξιδιωτικές κριτικές στην ιστοσελίδα του.

Στο μπλόγκ του, ο Λάπσιν, υποστήριξε την ανάγκη για αυτοδιάθεση και ανεξαρτησία του λαού του Καραμπάχ, επικρίνοντας παράλληλα το δικτατορικό καθεστώς του Προέδρου Ιλχάμ Αλίεβ και την κοινωνική πολιτική του Αζερμπαϊτζάν.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι διπλωματικές αποστολές τόσο του Ισραήλ όσο και της Ρωσίας έχουν αντιταχθεί στην έκδοση του Λάπσιν και έχουν προβεί σε διαβήματα προς το Μίνσκ ζητώντας την απελευθέρωση του.

Η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος:

Καταδικάζει την Κυβέρνηση της Λευκορωσίας για την απόφαση έκδοσης του Λάπσιν στο Αζερμπαϊτζάν και εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της για αυτήν την πράξη που αποτελεί κατάφορη παραβίαση των ατομικών ελευθεριών.

Θεωρεί την υπόθεση αυτή πλήγμα στην συνέχιση των ειρηνευτικών συνομιλιών για το Καραμπάχ με στόχο την αποσταθεροποίηση της περιοχής.

Αποδοκιμάζει την εχθρική και επιθετική πολιτική της Λευκορωσίας κατά της Αρμενίας και της Δημοκρατίας του Αρτσάχ (Καραμπάχ).

Τονίζει πως η απόφαση της έκδοσης του Λάπσιν είναι καθαρά πολιτική, δημιουργεί ανεπίτρεπτο προηγούμενο και συνιστά άμεση απειλή για την ελευθερία του τύπου.

Αθήνα, 28 Ιανουαρίου 2017
Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος

Բո­ղո­քի նա­մակ­ներ

­Բո­ղո­քի նա­մակ­ներ՝ ­Յու­նաս­տա­նի լ­րագ­րող­նե­րու միու­թեան եւ Եւ­րո­պա­յի լ­րագ­րող­նե­րու կազ­մա­կեր­պու­թեան

Յու­նաս­տա­նի ­Հայ ­Դա­տի ­Յանձ­նա­խում­բի նա­խա­ձեռ­նու­թեամբ՝ բո­ղո­քի նա­մակ­ներ յղո­ւե­ցան ­Յու­նաս­տա­նի լ­րագ­րող­նե­րու միու­թեան եւ Եւ­րո­պա­յի մէջ լ­րագ­րող­նե­րու կազ­մա­կեր­պու­թեան ­Յու­նաս­տա­նի բա­ժան­մուն­քին, բա­ցատ­րե­լով Ա­լեք­սանդր ­Լափ­շի­նի ի­րա­ւունք­նե­րու ոտ­նա­հար­ման պա­րա­գան եւ անոնց նկա­տո­ղու­թեան յանձ­նե­լով հար­ցը։ ­Յու­նաս­տա­նի լ­րագ­րող­նե­րու միու­թիւ­նը նա­մա­կը յղած է իր ­Կեդ­րո­նա­կան ­Խոր­հուր­դի բո­լոր ան­դամ­նե­րուն, իսկ Եւ­րո­պա­յի Լ­րագ­րող­նե­րու կազ­մա­կեր­պու­թիւ­նը նա­մա­կի յու­նա­րէն բնա­գի­րը եւ անգ­լե­րէն թարգ­մա­նու­թիւ­նը յղած է A.E.J.ի (Association of European Journalists) կեդ­րո­նա­կան գրաս­ենեակ` խոս­տա­նա­լով տե­ղադ­րել զայն կազ­մա­կեր­պու­թեան պաշ­տօ­նա­կան կայ­քէ­ջին վրայ։

Բո­ղո­քի յու­շա­գի­ր

­Հայ ե­րի­տա­սարդ­նե­րը ­Թե­սա­ղո­նի­կէի մէջ պա­հան­ջե­ցին ­Լափ­շի­նի ա­զատ ար­ձա­կու­մը

Յու­նաս­տա­նի ­Հայ ­Դա­տի ­Յանձ­նա­խում­բը եւ յու­նա­հայ ե­րի­տա­սար­դու­թիւ­նը՝ առ ի զօ­րակ­ցու­թիւն ­Մինս­քի մէջ Ատր­պէյ­ճա­նի պա­հան­ջով ձեր­բա­կա­լո­ւած լրագ­րող-պլո­կեր Ա­լեք­սանդր ­Լափ­շի­նի, բո­ղո­քի քայ­լե­րու դի­մե­ցին ան­ցեալ ­շաբ­թո­ւան ըն­թաց­քին։

Ի մաս­նա­ւո­րի ան­ցեալ Ուր­բաթ՝ 3 ­Փետ­րուա­րի կէ­սօ­րին, ­Թե­սա­ղո­նի­կէի մէջ ­Պե­լա­ռու­սիոյ հիւ­պա­տո­սա­րա­նը այ­ցե­լեց պա­տո­ւի­րա­կու­թիւն մը, բաղ­կա­ցած ­Հայ ­Դա­տի ­Յանձ­նա­խում­բի եւ Հ.Յ.Դ. Ե­րի­տա­սար­դա­կան ­Միու­թեան «­Սո­ղո­մոն ­Թեհ­լի­րեան» խում­բի ան­դամ­նե­րէ, գլխա­ւո­րու­թեամբ Հ.Յ.Դ. ­Կեդ­րո­նա­կան ­Կո­մի­տէի ան­դամ ընկ. ­Պետ­րոս ­Հա­լա­ճեա­նի։

­Բո­ղո­քի յու­շա­գի­րը յղո­ւած էր ­Թե­սա­ղո­նի­կէի մէջ ­Պե­լո­ռու­սիոյ պա­տո­ւոյ հիւ­պա­տոս ­Պո­րիս ­Մու­զե­նի­տի­սի՝ նկա­տի ա­ռած, թէ ­Պե­լա­ռու­սիա Ա­թէն­քի մէջ դես­պա­նա­տուն չու­նի։ ­Պա­տո­ւի­րա­կու­թիւ­նը պա­հան­ջեց հան­դի­պում ու­նե­նալ պրն. ­Մու­զե­նի­տի­սի հետ, սա­կայն մեր­ժո­ւե­ցաւ եւ ստի­պո­ւե­ցաւ յու­շա­գի­րը նե­տել փոս­տարկ­ղին մէջ։

­Յու­շագ­րին մէջ կը պա­հան­ջո­ւի լրագ­րող ­Լափ­շի­նի ա­զատ ար­ձա­կու­մը եւ խստօ­րէն կը քննա­դա­տո­ւի մամ­լոյ եւ լրագ­րող­նե­րու ա­զա­տու­թիւն­նե­րու սահ­մա­նա­փակ­ման ու հա­լա­ծան­քի քա­ղա­քա­կա­նու­թիւ­նը։