Pressmeddelande – Azerbajdzjans President: Ett Ovärdigt Statsöverhuvud

(SAKRD) Ilham Alijev, Azerbajdzjans president har numera ett välkänt rykte som en diktator som ärvde ämbetet från sin far Hejdar Alijev och driver landet som ett familjebolag. Regimens brott mot yttrandefriheten, mänskliga rättigheter och demokratiska värderingar samt dräneringen av landets inkomster från olja och gas in i familjens egen ficka har resulterat att Azerbajdzjan vunnit bottenplatser i alla mätningar och rapporter för de nämnda värderingarna.

Hans egen och regimens avsky för Armenien och armenier är knappast något han eller hans företrädare har stuckit under stol med. Alijev har gång på gång kallat Armenien och armenier för ”fiende Nr. ett” och förolämpat samtidigt som han påstår sig ”garantera Karabach-armeniernas rättigheter som argument för att återfå kontroll över regionen.”

Men igår har denne arvtagare till den azeriska tronen gått tydligt över gränsen när han twittrade att ”Armenien är inte ens en koloni, det är inte ens värt att vara en tjänare.” Detta kommer alltså från ett statsöverhuvud som för ”fredsförhandlingar” med sin granne och påstår sig vara välvilligt mot armenierna i Karabach.

Västvärlden har länge blundat för Azerbajdzjans övertramp av alla slags rättigheter som förväntas garanteras i en demokrati. Detta för säkrandet av olje- och gasleveranserna från Baku till EU. Med varje dag som detta hyckleri fortsätter och varje skymf och kränkning som Alijev häver ur sig gentemot Armenien och armenier förminskar Västvärldens och EU:s värde som framstår som handfallna när det gäller prioriteringen av olja- och gasleveranser över allt som EU och västliga ”demokratin” är byggd på. Hejdar Alijevs styre och Azerbajdzjans interna kollaps av demokratiska värderingar så väl som förakt för sina armeniiska grannar i väst är inget annat än hån mot EU och dess grundvalar.

Svensk-Armenisk Kommitté för Rättvisa och Demokrati