Koenders heeft kritiek op leuzen bij demonstratie begin juni in Almelo georganiseerd door Turkse organisaties in Nederland

(NACRD) Minister Koenders van Buitenlandse Zaken heeft kritiek op leuzen bij demonstratie begin juni in Almelo georganiseerd door Turkse organisaties in Nederland.

Kabinet kritisch over leuzen van Turkse demonstranten

(NOS) Minister Koenders van Buitenlandse Zaken heeft kritiek op de leuzen die bij een demonstratie begin juni in Almelo werden geroepen door Turkse betogers. Ze demonstreerden daar tegen een Armeens genocidemonument.

“Het kabinet is van mening dat de gebruikte leuzen en gespeelde muziek tijdens de demonstratie in Almelo niet bijdragen aan een oplossing van deze ernstige kwestie”, schrijft de minister aan de Tweede Kamer.
Ottomaanse uniformen

Bij de demonstratie werden teksten geroepen als “Karabach zal het graf van de Armeniër worden”. Karabach verwijst naar een regio in het zuiden van de Kaukasus die formeel tot Azerbeidjzan behoort maar waar de Armeense invloed groot is. Ook werd er oude Turkse legermuziek gespeeld door een band die oude Ottomaanse uniformen droeg.

De muziek en uitspraken worden door de Armeniërs gezien als provocerend vanwege de dood van honderdduizenden Armeniërs in de Eerste Wereldoorlog. Volgens de Turkse regering zijn er tijdens en na de Eerste Wereldoorlog Armeniërs gedood, maar is er van genocide geen sprake. De Armeniërs beweren dat het wel degelijk ging om genocide.
Geen Turkse bemoeienis

De minister reageert met de brief op vragen uit oktober van CDA, SP, PVV, CU en SGP. Die wilden opheldering van het kabinet over de bemoeienis van de Turkse overheid bij de demonstratie. Koenders schrijft dat het kabinet Turkije op de gevoeligheid van de Armeense genocide heeft gewezen. Er is gevraagd om verantwoordelijk met “deze situatie” om te gaan.

In juni is er een gesprek geweest over onder meer de demonstratie tussen de Nederlandse ambassadeur in Ankara en het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken. Tijdens dat gesprek is ook gevraagd of er sprake is geweest van Turkse bemoeienis. Koenders schrijft dat het antwoord van de Turken toen was dat er “geen directe Turkse overheidsbemoeienis is geweest met de organisatie van de demonstratie in Almelo”.

Foto: In Almelo werd in april een monument onthuld ter nagedachtenis aan de genocide in 1915 ANP