3 februari 2017. Demonstratie. Bij de ambassade van Wit-Rusland tegen uitzetting van de journalist Alexander Lapshin naar Azerbeidzjan

Samenwerkende Armeense Organisaties:
Nederlands Armeens Comité voor Rechtvaardigheid en Democratie • Hay Tad
• Federatie Armeense Organisaties Nederland • FAON

Vrijdag 3 februari 2017 om 14.00 uur
Demonstratie
Bij de ambassade van Wit-Rusland tegen uitzetting van de journalist
Alexander Lapshin naar Azerbeidzjan

Datum: 3 februari 2017 om 14.00 uur
Adres: Groot Hertoginnelaan 26 – 2517 EG Den Haag

Betreft: De Russisch-Israëlische blogger Alexander Lapshin wordt sinds 15 december jl., op verzoek van de Azerbeidjaanse overheid, vastgehouden in de Wit-Russische hoofdstad Minsk. De Azerbeidzjaanse overheid heeft om uitlevering van Lapshin verzocht en op 20 januari jl. heeft het Wit-Russische OM besloten om Lapshin uit te leveren aan Azerbeidzjan. Lapshin wordt door Azerbeidzjan beschuldigd van separatisme omdat hij Nagorno Karabach heeft bezocht en zich in het algemeen negatief uitlaat over Azerbeidzjan. Om deze redenen staat hij daar sinds enkele jaren op de zwarte lijst van journalisten. Overigens is hij niet de enige journalist die op deze lijst staat, het land heeft immers 623 buitenlandse journalisten op de lijst gezet. Lapshin is blogger van beroep en doet in die hoedanigheid veel landen aan om via zijn werk verslagen te maken over de landen die hij bezoekt.

Zoals u weet demonstreren wij jaarlijks bij de Azerbeidzjaanse ambassade voor solidariteit met het volk van Nagorno Karabach en om de aandacht van de Nederlandse overheid te krijgen voor een vreedzame oplossing van het conflict rondom Nagorno Karabach. Een vreedzame oplossing betekent volgens ons dat er geluisterd moet worden naar de wil van het Armeense bevolking van Nagorno Karabach. Wij zijn tegen geweld, oorlog of het dreigen daarmee door Azerbeidzjan. Met het verzoek om Lapshin aan te houden en hem uit te leveren aan Azerbeidzjan lijkt het land zijn agressieve politiek intensiveren en uit te breiden naar niet-Armeniërs. Bovendien zou uitlevering een precedent betekenen, waardoor het gebrek aan persvrijheid zich tot buiten de grenzen van Azerbeidzjan uitbreidt.

Wij zijn tegen het vasthouden van Lapshin en alle journalisten in het algemeen. Wij menen dat iedere journalist het recht heeft om verslag te doen vanuit elk hoek en elke plaats waar dan ook in de wereld. Het doel van de demonstratie is dan ook om onze stem van protest en ongenoegen te uiten over de onrechtmatige aanhouding van Lapshin en zijn mogelijke uitlevering aan Azerbeidzjan. Wij zullen middels een petitie aan de ambassadeur van Wit-Rusland in Nederland, Z.E. de heer Mikalai Barysevich, een klemmend beroep doen op Wit Rusland om Lapshin NIET uit te leveren.