Αγιοποιουνται τα θυματα της Γενοκτονιας απο την Αρμενικη Εκκλησια/Συνεχιζονται οι εκδηλωσεις μνημης για τα 100 χρονια

Eιδησεις

(Δημοτικό Ραδιόφωνο Ξάνθης) Κορυφώνονται, ενόψει της 24ης Απριλίου, οι εκδηλώσεις μνήμης για τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την έναρξη της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την Τουρκία.

Η Αρμενική Εθνική Επιτροπή συντονισμένα, μεθοδικά και – όπως αποδεικνύεται μέχρι σήμερα – αποτελεσματικά, καθόλη τη διάρκεια της φετινής χρονιάς θα υπενθυμίζει στη διεθνή κοινότητα ένα έγκλημα με αθώα θύματα, τη γενοκτονία που υπέστη ο λαός της Αρμενίας από την Τουρκία.

Στην Περιφέρεια Α.Μ.-Θ ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη εκδηλώσεις μνήμης όμως φέτος ανάλογες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σχεδόν σε όλη τη χώρα – νησιωτική και ηπειρωτική- με επίκεντρο την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Η εκδήλωση στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί στις 19 Απριλίου, στο ΠΑΛΛΑΣ, με ομιλήτρια την Κύπρια ευρωβουλευτή Ε.Θεοφάνους, στη Θεσσαλονίκη, ανήμερα της μαύρης επετείου που σηματοδότησε την έναρξη του εγκλήματος εις βάρος ενός λαού, στις 24 του μήνα, με ομιλητή τον Τούρκο συγγραφέα κ. Ζαράκογλου και στην περιφέρεια Α.Μ.-Θ στις 26 Απριλίου στην Καβάλα, στο OSCAR, με ομιλητή τον Κύπριο καθηγητή Χ.Γιαλουρίδη.

Πέραν των κεντρικών αυτών εκδηλώσεων θα διοργανώνονται, από την Εθνική Αρμενική Επιτροπή και τις κατά τόπους κοινότητες, εκδηλώσεις μνήμης και τιμής των αθώων θυμάτων της Γενοκτονίας μέχρι και το τέλος της χρονιάς σε Ελλάδα και εξωτερικό (Ευρώπη, Η.Π.Α , Αυστραλία κ.α).

Ανήμερα της επετείου θα πραγματοποιηθούν πορείες από την Αρμενική Νεολαία Ελλάδας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη κατά τις οποίες θα επιδοθούν ψηφίσματα στη Τουρκική πρεσβεία και στο προξενείο αντίστοιχα.

Μάρτυρες τα θύματα, αγιοποιούνται σε ειδική τελετή 23 Απριλίου

Σε ειδική τελετή θα ανακηρυχθούν Άγιοι της Αρμενικής Εκκλησίας , στις 23 Απριλίου, στις 19:15 ώρα Αρμενίας –σ.σ: παραπέμπει συμβολικά στο 1915), τα θύματα της Γενοκτονίας.

Προσωπικότητες από όλο τον κόσμο, ανάμεσα τους ηγέτες κρατών αλλά και ο ίδιος ο Πάπας ο οποίος προσφάτως αναγνώρισε δημόσια την Γενοκτονία, η πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ.α, θα μεταβούν στην Αρμενία και θα παραστούν στην τελετή.

Την ίδια ημέρα, λίγο μετά τις 15:00, στην Αλεξανδρούπολη θα προβληθεί η τελετή σε γιγαντοοθόνη που θα στηθεί στο κτίριο της Π.Ε. Έβρου και θα ακολουθήσει πορεία έως και το μνημείο των θυμάτων της Γενοκτονίας, στην εκεί Αρμενική εκκλησία.

Στην Ξάνθη οι εκδηλώσεις συνεχίζονται με την σημερινή προβολή της βραβευμένης ταινίας ‘Το Σπίτι με τους Κορυδαλλούς’ , στις 24 Απριλίου με το τραπέζι της αγάπης στους τρόφιμους του Γηροκομείου και την αιμοδοσία στην Αρμενική Λέσχη ενώ σύντομα προγραμματίζεται και συναυλία στο θεατράκι της κεντρικής πλατείας με τραγούδια αφιερωμένα στη Γενοκτονία.

Για τις φετινές επετειακές εκδηλώσεις στην Ξάνθη, την περιφέρεια Α.Μ.Θ, την Ελλάδα και τη διεθνή κοινότητα όπως επίσης και για την αγιοποίηση των θυμάτων της Γενοκτονίας , μίλησαν στην ενημερωτική εκπομπή του Δημοτικού Ραδιοφώνου, ο πρόεδρος της Αρμενικής Κοινότητας Ξάνθης κ. Τακβόρ Καραογλανιάν και το μέλος της Εθνικής Αρμενικής Επιτροπής κ. Χάικ Τσιτσεκιάν.

Ο αγώνας των Αρμενίων συνεχίζεται μέχρι τέλους. Μέχρι την αναγνώριση της Γενοκτονίας από την ίδια την Τουρκία…

Ακούστε την συνέντευξη.

17.04.15 ΑΡΜΕΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΞΑΝΘΗΣ (100 ΧΡΟΝΙΑ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ) by Radio899 on Mixcloud